''Sezona požara'' pred vratima

HNŽ: Vlada želi Air Tractor, ali još uvijek nema novca

Problem u HNŽ-u predstavljaju požari na teško pristupačnim i minama-kontaminiranim mjestima koje je nemoguće gasiti sa zemlje
Vijesti / Flash | 15. 06. 2018. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi se spriječile veće štete od šumskih požara Vlada Hercegovačko-neretvanske županije spremna je na nabavku letjelice.

Inače, na 59. sjednici održanoj 19. 10. 2017. godine Vlada HNŽ-e donijela je zaključak kojim je usvojila informaciju Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo o mogućnostima i potrebama nabave zrakoplova za gašenje požara.

''Na temelju tehničkih karakteristika, namjene, tehnološkog aspekta, nabavne cijene, održavanja zrakoplova, isporuke te iskustva susjednih zemalja kao i financijskih mogućnosti HNŽ-e, najbolje, financijski najisplativije rješenje vidi u nabavci Air Tractor AT-802 Fire Boss zrakoplova. U tu svrhu logičan cilj bila bi nabava najmanje jednog zrakoplova Air Tractor AT-802 što je prije moguće, s ciljem da se u budućnosti dogradnjom svake 2 do 3 godine stvori flota od najmanje dva zrakoplova ili što bi bilo idealno tri AT-802A Fireboss zrakoplova'', rečeno je za Bljesak.info iz Vlade HNŽ-a.

U odgovorima je istaknuto i da je na 59. sjednici Vlada HNŽ zadužila Upravu za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ da pronađe i predloži model financiranja nabave zrakoplova za gašenje požara.

''Iako je Uprava za civilnu zaštitu HNŽ-e poduzela niz aktivnosti za pronalaženje sredstava i mogućnosti financiranja, do sada nisu pronađena sredstva za financiranje jednog tako zahtjevnog projekta'', objasnili su iz Vlade.

U ranijim izjavama za medije, rečeno je kako bi cijena letjelice iznosila oko četiri milijuna maraka, te bi se po potrebi mogla koristi na području cijele države.

Inače, prošle godine godine registrirano oko 2 500 požara, od kojih je prema pokazateljima županijskog MUP-a najveći broj požara izazvan ljudskim faktorom, ili nepažnjom, ili namjerno.

Valja napomenuti i da je Uprava za Civilnu zaštitu i vatrogastvo prošle godine uputila apel većim nivoima vlasti, da razmisle o nabavci letjelice za gašenje požara.

''Problem predstavljaju požari na teško pristupačnim i minama-kontaminiranim mjestima koje je nemoguće gasiti sa zemlje i tada smo primorani obratiti se OS BiH koji jedini mogu pomoći u tom trenutku i gasiti požar iz zraka.  Zbog velikog broja požara koji zadese prvenstveno HNŽ, krajnje je vrijeme da  veći nivoi  vlasti razmisle o nabavci letjelica za gašenje požara, bilo polovnih  ili novih,  te da time efikasnije i brže  djelujemo, pogotovo na početku požara, te time smanjimo širenje i kasnije veće probleme,  te rasteretimo i OS BiH'', rečeno je prošle godine iz Uprave za Civilne zaštite i vatrogastvo u HNŽ-u, gdje su dodali da se u zaštitu i prevenciju od požara ulažu se znatna sredstva, ali bez letjelice teško se možemo izboriti s ovakvim požarima.

''Mi imamo ozbiljan problem u ovim ljetnim vremenima kada  požari izbijaju  svakodnevno na različitim mjestima,  te smo prinuđeni tražiti  pomoć iz zraka od Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji jedni imaju tu mogućnost. Ako smo bili ujedinjeni u poplavama i ostalim nesrećama u BiH i zajedničkim angažmanima i snagama uspješno djelovali i pokazali da možemo riješiti i najveće probleme,  krajnje je vrijeme da zajedno pristupimo i ovom problemu te iznađemo sredstva za nabavku letjelice za gašenje požara koja će biti svima od pomoći, ne samo u HNŽ u vrijeme požarne sezone. S pravom se postavlja pitanje, a imajući u vidu učestalost ljetnih požara koji nanose nenadoknadive gubitke agrarnom i šumarskom sektoru ne samo u HNŽ nego i cijeloj BIH, zbog čega naša zemlja ne bi investirala u nabavku letjelica takvoga  tipa, koje bi bile od izuzetna značaja za cjelokupnu teritoriju kriznih područja  u Bosni i Hercegovini. Sprečavanje požara i efikasna  borba protiv njih spasila bi hektare i hektare šume i obradivih površina koje iz godine u godinu nestaju pod vatrenim stihijama na skoro cijeloj teritoriji zemlje posebno u Hercegovačko-neretvanskoj županiji'', rekli su ranije iz Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

Kopirati
Drag cursor here to close