Bihać

Zrakoplov sletio u napuštenu vojnu zračnu luku Željava

Jedan privatni zrakoplov sletio je na pistu napuštene zračne luke Željava kod Bihaća nakon što mu je nestalo goriva dok je letio iznad Hrvatske
Vijesti / Flash | 09. 11. 2017. u 16:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na korovom obraslu pistu ''Rupe'', kako su piloti JNA žargonski zvali Željavu, najmoderniju vojnu zračnu luku nekadanšnje JNA, u srijedu 1. studenog spustio se ''Diamond DA62'' registracijskih oznaka ''ES-KEN''.

Riječ je o manjem privatnom trakoplovu koji je letio iz Austrije za Crnu Goru, a u jednom trenutku pilot je obavijestio kontrolore da će letjelica ostati bez goriva zatraživši slijetanje na najbližu zračnu luku. Iz kabine ugledao je Željavu.

Flightradar24.com - Live flight tracker!

Flightradar24 is the best live flight tracker that shows air traffic in real time. Best coverage and cool features!

''Zrakoplov registarske oznake ES-KEN (DA62) letio je na VFR ruti kroz hrvatski zračni prostor. U jednom trenutku na ruti pilot zrakoplova proglasio je 'fuel emergency' te je zatražio slijetanje u najbližu zračnu luku. Na toj poziciji pilot je ugledao bivšu vojnu zračnu luku Željava i krenuo ka njemu. Hrvatska kontrola zračnog prometa predala je zrakoplov nadležnoj kontroli zračnog prometa u BiH u Banja Luci uz prethodnu telefonsku koordinaciju'', potvrđeno je za Mondo u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe.

Pilot je zatim, bez posljedica po svoje zdravlje i zrakoplov, sletio na jednu od pet pista na platou pored planine Plješevice, unutar koje se nalazе urušene podzemne galerije ''Objekta 505'', nekada još poznatog i kao ''Klek''.

U Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovodbi BiH (BHANSA) potvrđuju da su primili informacije da se radi o izvanrednom događaju i da je FIC (Flight information centar) Banja Luka postupio po proceduri u takvim slučajevima i uz održavanje komunikacije s pilotom o svemu obavijestio Spasilačko-koordinacijski centar BiH BHANSA-e (BH RCC), piše Mondo.

Ovakav događaj u zrakoplovstvu tretira se kao ozbiljan incident, a položaj Željave, koja se nalazi na međunardnoj državnoj granici između BiH i Hrvatske, stvari je učinio još zanimljivijim. Jer, zrakoplov je pistu dodirnuo na teritoriju Bosne i Hercegovine, ali se zaustavio – na teritoriju Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close