Boeing 777

Zrakoplov Malaysia Airlinesa oboren na istoku Ukrajine

Vijesti / Flash | 17. 07. 2014. u 15:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrakoplov Malaysia Airlinesa s 280 putnika i 15 članova posade srušio se kod granice Ukrajine i Rusije, javlja agencija Interfax.

Zrakoplov je bio na letu MH17 iz Amsterdama do Kuala Lumpura.

BBC javlja da je navodno pogođen sa zemlje sofisticiranim oružjem pozivajući se na Antona Gerashchenka, savjetnika ukrajinskog ministra policije. 

Gerashenko je na svom Facebook profilu napisao i da je projektil ispaljen iz ruskog raketnog sustava Buk. Sličan sustav vidjeli su novinari Associated Pressa u blizini ukrajinskog grada Sniezhne. Ukrajina optužuje "ruske teroriste" za rušenje aviona.On je rekao da je zrakoplov pogođen granatom tijekom leta na nadmorskoj visini od 10.000 m, prenosi Associated Press.

"Teroristi kojima je Putin dao sistem Buk su iznad grada Toreza oborili putnički let Kuala Lumpur - Amsterdam. Ubili su 280 putnika i 15 članova posade. Cinizam Putina i njegovih terorista ne poznaje granice", naveo je između ostalog Gerashenko na Facebooku.

Donjecka Narodna Republika odmah je odbacila bilo kakvu vezu s ovim incidentom jer njihove obrambene snage nemaju takvu vrstu oružja.

"Zrakoplov su oborile ukrajinske snage. Mi nemamo takve obrambene sisteme, naše rakete imaju domet od tri do četiri tisuće metara, a Boeing leti na većim visinama", rekao je Sergej Kavartadze, predstavnik samoproglašene Donjecke Republike. Oni optužuju ukrajinske vlasti za rušenje ovog aviona.

Za takvo gađanje potrebno je moderno oružje. Pretpostavka je da se radi o raketi zemlja-zrak navođenoj radarom. SAD ima pristup satelitskim snimkama i mogao bi pomoći u razjašnjavanju ove teške nesreće.

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko odbacio je bilo kakvu umiješanost ukrajinskih oružanih snaga u u današnjoj nesreći, prenosi Interfax.

S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin informirao je telefonski predsjednika Obamu o padu zrakoplova, ali za sada službeni Kremlj, niti Bijela kuća nisu službeno komentirali let MH17.

Malezijski premijer Mohd Najib Tun Razak na Twitteru je napisao da je šokiran izvješćima da je malezijski avion srušen te da pokreću hitnu istragu. Istragu je odmah pokrenula i Ukrajina.

Predstavnici separatista iz takozvane Donecke Narodne Republike, opovrgavaju bilo kakvu povezanost s rušenjem zrakoplova. Tvrde, takvo oružje nemaju, ali priznaju da raspolažu oružjem kojim mogu oboriti zrakoplov na visini do 4 kilometra. Separatisti za pad malezijskog aviona optužuju Kijev.

Očevici su vidjeli da je ukrajinski borbeni avion napao putnički Boeing 777. Nakon toga, putnički zrakoplov se prepolovio i pao na područje Republike Luhansk. Nakon tog napada, ukrajinski zrakoplov je i sam srušen na teritoriju Republike Luhansk, piše na internetskoj stranici te samoproglašene republike proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine objavili su da su pronašli crnu kutiju iz malezijskoga aviona, a Rusija je od Ukrajine zatražila dopuštenje da sudjeluje u operaciji spašavanja na području na koje je pao taj zrakoplov.

Rusko ministarstvo zdravlja također je ponudilo stručnu pomoć u identifikaciji tijela stradalih putnika i članova posade. Još nije jasno je li službeni Kijev odgovorio na ovu ponudu.

Međunarodna organizacija za zračni promet (IATA) priopćila je u Ženevi da se prema prvim informacijama Boeing 777 kretao uobičajenim koridorima kojima lete putnički zrakoplovi.

Olupina zrakoplova pronađena je kako gori na tlu u istočnom dijelu Ukrajine. Nema informacija o preživjelima, no gotovo je nemoguće da je u padu s takve visine itko preživio, pogotovo ako je zrakoplov pogođen raketom.

Podsjećamo, ovo je druga velika nesreća Malaysia Airlinesa. Zrakoplov s 239 osoba iste kompanije nestao je 8. ožujka na letu od Kuala Lumpura do Pekinga. Do danas nije pronađen, a vjeruje se da je Boeing 777 s leta MH370 pao u Indijski ocean.

Kopirati
Drag cursor here to close