Kobane

Zračni napadi ne pomažu protiv Islamske države

Vijesti / Flash | 08. 10. 2014. u 19:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zračni udari neće biti dovoljni da spase grad Kobane na sirijsko-turskoj granici koji drže u opsadi borci organizacije Islamska država'', izjavio je glasnogovornik Pentagona admiral James Kirby.

''Samo zračni udari neće biti dovoljni za to, neće donijeti rješenje i spasiti grad Kobane'', izjavio je admiral i dodao kako će biti potrebne ''kompetentne trupe, sirijski pobunjenici ili iračke vladine snage da im pomognu pobijediti Islamsku državu''.

''Za sada nemamo dobrovoljnog partnera, sposobnog i efikasnog na terenu u unutrašnjosti Sirije. To je činjenica'', kazao je John Kirby.

Međunarodna koalicija je izvela u utorak i srijedu šest zračnih napada blizu sirijskog grada Kobanea, priopćila je američka vojska.

''Napadamo kada možemo, objasnio je general Martin Dempsey za američku televiziju ABC. Džihadisti znaju kako manevrirati i kako koristititi stanovnike i kamuflažu. Kada imamo cilj, napadamo'', kazao je.

Istodobno, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija spremne su "razmotriti" ideju o stvaranju tampon zone između Sirije i Turske, izjavili su u srijedu američki državni tajnik John Kerry i njegov britanski kolega Philip Hammond.

''Treba razmotriti ovu ideju'', kazao je Kerry, a Hammond je na konferenciji za tisak dodao da i London "to ne isključuje", povodom tampon zone, kako bi se zaštitile osobe raseljene zbog sukoba na tursko-sirijskoj granici.

Princip o tampon zoni zagovara Ankara, a u srijedu ga je podržao francuski predsjednik Francois Hollande.

''Vrijedi truda da se ovo pitanje pobliže razmotri'', kazao je John Kerry i tako formulirao promjenu stava američke diplomacije o ovom prijedlogu, o kojem se redovno razgovara već tri godine kao i o zoni zabrane leta koju želi Turska.

Kopirati
Drag cursor here to close