U EU Parlamentu

Zovko se zanimala za promjene statuta grada Mostara

Vijesti / Flash | 11. 04. 2017. u 14:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjem Vanjskopolitičkom odboru u Europskom parlamentu održana je razmjena gledišta s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Igorom Crnadkom i Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom UN-a za Bosnu i Hercegovinu.

Tijekom rasprave zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, postavila je pitanje ministru vanjskih poslova BiH, Igoru Crnadku, hoće li presude Ustavnog suda BiH od prosinca prošle godine, a koja se tiče pitanja izmjene izbornog zakona, biti provedena na vrijeme te potiče li sve dionike na provedbu iste. Zovko je ministra zamolila i za osvrt na nedavno usvojenu rezoluciju Europskog parlamenta u kojem su istaknuti problemi poput prethodne spomenute odluke Ustavnog suda o izmjeni izbornog zakona, promjene statuta grada Mostara te osiguranja medijskog pluralizma, tj. osiguranja emitiranja programa na svim službenim jezicima BiH, priopćeno je.

U raspravi s Valentinom Inzkom, zastupnica Zovko, postavila je pitanje o tome što je napravljeno s izbornim zakonom i što je s implementacijom odluke ustavnog suda. Nastavno na njegovo prethodno izlaganje o uspješnom razdoblju BiH u provedbi reformi, poput reforme obrane i obavještajne službe, Zovko je podsjetila da je 2003. godine reforma obrane bila implementirana zahvaljujući činjenici da su Hrvati imali legitimno izabranog člana predsjedništva koji je bio u mogućnosti implementirati ovu ključnu reformu obrane u Bosni i Hercegovini i uspostavitiMinistarstvo obrane na državnoj razini kao i obavještajne službe.

Napomenula ga je također da je 2011. godine Platforma uspostavljena u Federaciji zahvaljujući njegovoj odluci.

Zovko je upozorila na krizu koja bi mogla nastati ukoliko ne dođe do promjene izbornog zakona i da će se 2018. godine u slučaju nedonošenja novog izbornog zakona kreirati daljnja nestabilnost te će se zvati u pomoć daljnje odluke Visokog predstavnika.

''Ovaj balans se mora napraviti ako želimo Bosni i Hercegovinu kao stabilnu državu. Moramo imati legitimne predstavnike u vlasti i zaista Vas pozivam da radite sa svim sudionicima da bi se postigao ovaj kompromis'', dodala je na kraju Zovko.

Kopirati
Drag cursor here to close