Nesvakidašnji način

Zoljom gađao jabuku na svadbi

Sudeći po tome da se u pozadini čuje pjesma "Đurđevdan", pretpostavka je da se ovaj neobičan događaj odvijao negdje u Srbiji ili regiji.
Vijesti / Flash | 16. 05. 2021. u 21:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snimak kojim je zabilježen nesvakidašnji način da se ispoštuje narodni svadbeni običaj "skidanje jabuke" ostavio je bez teksta mnoge koji su ga vidjeli. Mladoženja koji je došao po svoju izabranicu očigledno je bio nestrpljiv, te je odlučio da jabuku gađa zoljom. Iako nije poznato gdje je i kada nastao snimak, ono što je izvjesno jeste da je postao pravi hit, javlja Ucentar.rs.

Sudeći po tome da se u pozadini čuje pjesma "Đurđevdan", pretpostavka je da se ovaj neobičan događaj odvijao negdje u Srbiji ili regiji.

Iako su mišljenja podijeljena, ova gesta svakako ne bi trebalo ponavljati, budući da je veoma opasan.

''Da je pogodio drvo koje drži jabuku pobio bi ljude. To je kumulativna raketa koja na vrhu ima piezo generator. Kada se aktivira pojavljuje se kumulativi mlaz i mogla je da padne među narod. I sreća je da je ispaljenja iz ovog ugla. Da je niže držao malo niže vatra bi spržila ljude iza njega'' kaže stručnjak za sigurnost Ucentru.

Etnolozi kažu da je suština događaja potpuno drugačija i nema nikakve veze u nadmetanju tko bolje nišani. Cilj ovog običaja zapravo je pravljenje buke, jer se vjerovalo da to otklanja demone. Tako se nekada prangijalo, zviždalo, glasno pjevalo i galamilo, a sve je to bilo u istoj službi rastjerivanja demona.

Kopirati
Drag cursor here to close