Ćović iz Hrvatske

Znat ćemo se izboriti i oko trećeg kanala i oko preuređenja BiH

Vijesti / Flash | 09. 03. 2016. u 21:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović istaknuo prilikom posjete Republici Hrvatskoj, na pitanje krije li jasna i nedvosmislena potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom Europskom putu sporazum o europskom partnerstvu koji je najavljen, kako vjeruje da će ''prva prigoda kad ćemo imati zajedničku sjednicu vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine izroditi i potpisivanje jednog takvog sporazuma koji bi do kraja stavio i one formalne mogućnosti za jednu tješnju suradnju pomoći Bosni i Hercegovini na tom putu''.

''Ovdje smo dobili jedan zamah, ali i jednu ogromnu obavezu, da već u ovoj godini moramo dobiti pozitivno mišljenje, što znači, mnoge preinake u funkcioniranju države danas, napraviti naš cilj i naš plan iduće godine, do kraja 2017. kandidacijski status. Apsolutno realan cilj, naravno sve je na nama danas u Bosni i Hercegovini.

''Prijatelji su dobro došli, danas nećete naći ni jednog predstavnika Europske unije tko će kazati da otvara pitanje kredibilnosti te aplikacije kako se govorilo prije 4 ili 5 mjeseci, već danas vrlo realno to sagledavamo ali moramo znati da mi moramo promijeniti svoj odnos apsolutno, brže donositi zakone, usvojiti standarde koji vrijede jedan od njih je prilagodba SPP-u, ali i mnoštvo drugih pitanja'', odlučan je Čović.

Na komentar kako su Hrvati zapravo ključ rješenja, a ne ishodište problema u Bosni i Hercegovini Čović ističe kako će se ''Hrvati znati izboriti oko trećeg kanala i preuređenja BiH.

''Ustavna i jednaka prava za hrvatski narod, tomu nema alternative, a ja sam uvjeren što prije to napravimo da je to interes i bošnjačkog i srpskog naroda i samo im treba hrabrosti da krenemo jedan takav proces, to je stabilnost u osnovi Bosne i Hercegovine.

Dodao je i kako Hrvatima treba apsolutna institucionalna ustavna jednakopravnost sa druga dva konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

''Kako ćemo to napraviti to je isključivo do Hrvatskog naroda kao predlagača i partnera s kojima moramo to usuglasiti, ali nema ni jedna prepreke da mi o tome razmišljamo i teško nas netko može motivirati da drugačije uopće dijelimo Bosnu i Hercegovinu'', poručio je Čović u intervju za HRT.

Kopirati
Drag cursor here to close