Političari optimistični

Zna se dan i sat kad će 'proći' zakon o trošarinama

Vijesti / Flash | 07. 04. 2017. u 12:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik uvjerava da će izmjene i dopune Zakona o trošarinama u BiH biti usvojene u ponedjeljak ili utorak u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Dodik zna i satnicu

Kaže da zna i satnicu kada će do toga doći i siguran je da će biti izglasane u izvanrednoj proceduri, piše Fena.

Obaviješten je, navodi, da postoji većina koja će u Zastupničkom domu usvojiti danas utvrđeni novi set zakona.

''Dom naroda parlamenta BiH je usvojio novi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trošarinama, koji je danas utvrdilo Vijeće ministara BiH na izvanrednoj sjednici, a bit će usvojene i u Zastupničkom domu'', rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banja Luci navodeći da će izaslanici njegove stranke nazočiti sjednicama i glasati kada god je to, kako tvrdi, u interesu RS-a.

Najavio je da će proračun za poljoprivrednike u RS-u biti povećan za još 10 milijuna KM, koji po osnovu poticaja dobivaju 60 milijuna KM godišnje, te da neće plaćati skuplje gorivo, a čija cijena će biti povećana izmjenama Zakona o trošarinama za dodatnih 15 feninga iz trošarina na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta.

Dodaje da to jeste "udar'' za građane, ali nije veliki, jer je cijena nafte bila ranije mnogo skuplja, a nije bilo poskupljenja.

Naveo je i da RS nije pred bankrotom, kao što neki tvrde.

Idući tjedan pred zastupnicima

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda kazao je danas novinarima da postoji šansa da se set zakona koji se odnose na povećanje trošarina na naftu i naftne derivate od 15 feninga sljedeći tjedan ponovo nađe pred izaslanicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon što su taj set zakona danas podržali izaslanici Doma naroda.

Hitna procedura za ova zakonska rješenja nije dobila podršku na sjednici Zastupničkog doma održanoj u srijedu, a samim tim o njima se izaslanici nisu ni izjašnjavali, piše Fena.

Radi se o zakonima kojima bi se osiguralo nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a povećanje prihoda nakon usvajanja ovih zakona bilo bi utrošeno na izgradnju cesta i autocesta.

Bevanda je pojasnio da su danas usvojeni zakoni usklađeni s mišljenjem Zakonodavnopravnog sektora PSBiH te su urađene tehničke izmjene čime su stvoreni uvjeti, tvrdi ministar, za usvajanje zakona u Zastupničkom domu.

Hoće li MMF tolerirati kašnjenje

''Ako zakoni dobiju podršku u Zastupničkom domu onda će trebati ishoditi pomjeranje roka koji ističe danas. Na Bordu MMF-a je da odluči hoće li nam tolerirati ovo kašnjenje. Vijeće ministara u dogovoru s Domom naroda moglo bi uputiti zakone Zastupničkom domu u roku od sat vremena'', istaknuo je Bevanda.

Podsjetio je i da je danas Dom naroda podržao zakon o osiguranju depozita, a ovaj zakon nazvao je jednim od krucijalnih zakona izražavajući nadu da će ga u što skorijem roku podržati i izaslanici Zastupničkog doma jer je to sustavni zakon.

''Ovaj zakon do kraja regulira poslovanje bankarskog sektora. On apsolutno ne znači prijenos nadležnosti. Agencija za osiguranje depozita postoji i to je obaveza iz Pisma namjere s MMF-om i Reformske agende. Zbog činjenice da bi se mijenjalo 50 posto važećeg zakona, urađen je novi tekst tog zakona'', pojasnio je Bevanda.

Novi tekst zakona podržao je Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita kojim predsjedava guverner Središnje banke i čine ga bh. i entitetski ministri financija, a zakon na novi način regulira poslovanje agencije, njenu odgovornost s agencijama za bankarstvo te omogućuje restrukturiranje kako se ne bi sve svodilo na likvidaciju i stečaj.

Cvijanović optimistična

Premijerka RS-a Željka Cvijanović smatra da će izmjene i dopune Zakona o trošarinama u BiH, koje je danas u novoj formi utvrdilo Vijeće ministara BiH, a izglasao Dom naroda parlamenta BiH, u narednih nekoliko dana biti usvojene i u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Cvijanović je u izjavi novinarima u BanjaLuci istaknula da će usvajanjem tog i drugih zakona biti omogućen nastavak aranžmana BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

''U pitanju je sasvim novi prijedlog zakona, koji je po suštini isti kao i prvobitno upućeni iz Vijeća ministara na usvajanje...Mislim da je to sasvim uredu. Ne slažem se što se dosad čekalo, jer su ti zakoni davno trebali biti usvojeni. Nije se smjelo dozvoliti da se primaknemo rokovima, ali ukoliko se sve uradi u narednih nekoliko dana, stići ćemo sve i aranžman s MMF-om će ostati 'živ'. Ako ne, to će značiti prolongiranje, ali Bord direktora MMF-a zasjeda krajem aprila i mislim da možemo stići'', smatra Cvijanović.

Podsjetila je i da je novi prijedlog izmjena Zakona o trošarinama predložen po hitnoj proceduri, piše Fena.

Entitetska premijerka kazala je da će Vlada razmatrati novonastalu situaciju uslijed financijskih problema u hrvatskom "Agrokoru“, koji ima predstavništva i u ovom bh. entitetu i s njim rade dobavljači iz RS-a, kojima se duguju određeni iznosi.

Kopirati
Drag cursor here to close