Zloupotreba podataka pacijenata

Afera trese Federaciju: Lažne dijagnoze i recepti za skupe lijekove

"Ako se svi ne dignemo odmah, očito nam se ne piše dobro", upozorila je Merima Spahić iz Udruge "Kap".
Vijesti / Flash | 19. 11. 2022. u 07:58 Bljesak.info
Zloupotreba podataka pacijenata

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aferom zloupotrebe podataka pacijenata za davanje lažnih dijagnoza i recepata za skupe lijekove u Kantonu Sarajevo bavit će se pravosudni organi, jer će Zavod zdravstvenog osiguranja ovog kantona, cjelokupnu dokumentaciju o nedavno prijavljenom slučaju proslijediti kantonalnom Tužiteljstvu i uredu za borbu protiv korupcije.

Mi smo provjerili kakvo je stanje u drugim kantonima Federacije BiH, piše BHRT.

Prevarili sustav 

U Kantonu Sarajevo nedavno je otkrivena i prijavljena zloupotreba podataka pacijenta za davanje lažne dijagnoze i izdavanje recepata za skupe lijekove. Podaci pacijenta koji je prijavio zloupotrebu korišteni su od travnja do rujna prošle godine. Zakazan je hitan sastanak s predstavnicima kantonalnog doma zdravlja i ovlaštenim dobavljačem za održavanje informacijskog sustava. 

Foto: Ilustracija / Tablete

"Očito postoje pojedinci u sustavu koji misle da mogu u nekom trenutku vlastite krize prevariti sustav,a pri tome ne razmišljaju o posljedicama koje su minorne u odnosu na one posljedice pripisivanje pogrešne dijagnoze koju određeni pacijent uopće i nema", kazala je Lejla Brčić iz ZZO KS.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je kako je "sada red na Tužiteljstvo" te se nada kako će počinitelji dobiti adekvatne kazne.

U Unsko sanskom kantonu nemaju zabilježene ovakve zloupotrebe, ali su ih imali prije nekoliko godina od strane nekoliko liječnika kada još nije bio uspostavljen informacijski sustav i elektronsko izdavanje recepata.

I do 18 kutija 

"Tako da su oni propisivali po 18 kutija određenog lijeka za mjesec dana, ja sam sjećam se tad sve to prijavio, pokrenut je spor, sve je dobilo i sudski epilog", naglasio je ministar zdravstva USK Muris Halkić.

Tuzlanski kanton je nedavno instalirao ovaj informacijski sustav i nisu zabilježeni propusti, jer u sve sumnje uvid i provjere ima ZZO.

"Sve druge manipulacije u odnosu propisivanja lijekova odgovor bi se morao tražiti na relaciji pojedinca i apoteke koja je na nedozvoljen način izdavala bilo koji lijek koji je prošao sve instance sustava Zavoda zdravstvenog osiguranja TK", naveo je ravnatelj ZZO TK Denis Husić.

Korupcija je preblaga riječ, pravi termin je dobro organizirani kriminal u zdravstvu, smatraju u Udruženju "Kap". Ako ima volje, ovakve slučajeve je lako otkriti.

Kartone na uvid 

"Ja bih pozvala pacijente da odu u svoje ambulante i traže uvid u svoje kartone, neka uslikaju i pacijenti imaju pravo na to prema članu 33 u Federacije BiH, ako vam netko kaže da nemaju pravo neka odmah tuže tu zdravstvenu ustanovu jer ako se svi ne dignemo odmah, očito nam se ne piše dobro", upozorila je Merima Spahić iz Udruge "Kap".

  / Ilustracija

U Udruženjima koji se između ostalog bave i zaštitom prava pacijenata kažu da su imali nekoliko pritužbi sličnih kao u Sarajevu, ali su se pacijenti plašili pismeno obratiti zdravstvenim ustanovama.

"Po osnovu Zakona o pravima pacijenata pacijent treba pismeno uputiti prigovor direktoru zdravstvene institucije, što pacijenti se boje nekih posljedica, ali takav je zakon, u roku od osam dana pacijentu se mora odgovoriti o njegovom pismenom upitu", pojasnio je predsjednik Udruge potrošača "Futura" Mostar Marin Bago.

Slučaj u Kantonu Sarajevo samo je pokazao koliko je sustav u BiH u svakom segmentu podložan zloupotrebama, pa čak i domenu zdravlja pacijenata i osobnih podataka koji bi morali biti najzaštićeniji u samom sustavu.

Kopirati
Drag cursor here to close