Svjedočenja i dokazi

Zločini u Trebinju: Nitko ne zna tko je ubio privedenu osobu

Vijesti / Flash | 15. 11. 2016. u 15:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Jugoslavu Tabakoviću za zločin počinjen u Trebinju, vještak Optužbe izjavio je da je na tijelu oštećenog konstatirano mnogo ozljeda.

Vještak Mihajlo Kuliš, koji je obavio odbukciju ubijenog Miralema Dizdarevića u srpnju 1992. godine, kazao je pred Okružnim sudom u Trebinju da ne može precizirati koja je od više ozljeda bila smrtonosna.

On je pojasnio da su ozljede nastajale brzo, jedna za drugom, ali nije siguran kojim su predmetom nanesene, niti koliko ih je osoba moglo napraviti.

"Bilo je mnogo ozljeda, između ostalog, stradali je imao prijelom nosne kosti, višestruki prijelom grudne kosti, polomljena rebra, rascjep jetre, bubrega i pluća, unutarnje krvarenje, naduvena crijeva, želudac i slično. Ozljede su nastale od vrlo snažne sile, može biti noga, drvo, šipka", kazao je Kuliš.

Na pitanje Obrane da li je bilo pritisaka prilikom vršenja obdukcije, Kuliš je rekao da nije. Tabaković je optužen da je kao pripadnik Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) s Nikolom Ćeranićem i Daliborom Đurovićem ubio Miralema Dizdarevića.

Nakon vještaka, saslušana su tri svjedoka Obrane. Umirovljeni policajac iz Trebinja, Dragan Radanović, kazao je da je ubijeni Dizdarević bio rado viđen u društvu i da je bio šokiran saznanjem o njegovom stradanju.

Radanović je kazao kako se sjeća kada je optuženi Tabaković sa Daliborom Đurovićem i Nikolom Ćeranićem doveo Miralema Dizdarevića u stanicu, koja se nalazila u Đačkom domu, piše BIRN. On je rekao da je Dizdarević saslušavan dvadesetak minuta i da je nakon toga on sačinio izvještaj.

"Sjećam se da je Miralem saslušavan dvadesetak minuta, a nakon toga bila je uzbuna i mi smo morali izaći na teren u Bobane. Zapovjednik je naredio da Miralema vrate kući službenim vozilom, ali je on to odbio, rekavši da ima nekog posla da završi i da će ići pješke. Otišao je u smjeru pošte. Mi smo otišli na teren i sa nama su išli i Jugoslav Tabaković, Dalibor Đurović i Nikola Ćeranić", rekao je Radanović.

Za smrt Dizdarevića, kako je dodao, saznali su sutradan, po povratku sa terena. Svjedok Obrane, također policajac u mirovini, Slobodan Jeftović, kazao je da je bio pred Đačkim domom kada je Dizdarević doveden na ispitivanje.

"Vidio sam da Tabaković, Ćeranić i Đurović dovode tog čovjeka. Pitao sam Belog tko je ovo, rekli su mi da je to Dizdarević. Ta osoba se kratko zadržala. Nas je Radenko Parežanin uzbunio da idemo na teren. Bio je pun autobus i sa nama su išli Tabaković, Đurović i Ćeranić", posvjedočio je Jeftović.

Tužiteljstvo je prigovorilo na validnost ove izjave svjedoka, jer se u MUP-u kao policajac vodio tek od prosinca 1992. godine, napomenuvši da je u srpnju 1992. godine bio civil. Umirovljeni policajac, Bogdan Paranos, također je vidio kada su Dizdarevića doveli Tabaković, Ćeranić i Đurović.

Na pitanje je li policajac mogao bez dopisa da privede nekoga, on je rekao da je mogao u nekim slučajevima, te naglasio da je za privođene policija pravila evidenciju. Nastavak suđenja zakazan je za 16. studeni.

Kopirati
Drag cursor here to close