Svjedočenja

Zločini u Stocu: U školu zatvarali žene, djecu i starce

Vijesti / Flash | 31. 03. 2017. u 20:08 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedokinje Tužiteljstva BiH ispričale su da su ih u srpnju 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) istjerali iz kuća i odveli u Osnovnu školu 'Branko Šotra' u mjestu Crnići (općina Stolac).

Fatima Tuce je svjedočila da su u njeno selo upali pripadnici HVO-a, koji su žene, djecu i starce odveli u školu u Crnićima, gdje su smješteni u učionice i tu bili zatvoreni oko deset dana.

"Šta da kažem, bilo je puno naroda. Sve su pokupili iz okolnih sela i mahala. Sve muslimane. Spavali smo jedan na drugome, davali su nam neku hranu, a napolje smo mogli samo u dvorište da izađemo jer nas je čuvala vojska", izjavila je Tuce.

Iz škole, rekla je svjedokinja, prebačeni su u Đuliće i Kaplan Mahalu, gdje su bili smješteni u privatnim kućama, prenosi BIRN.

"Uvjeti za život su bili nikakvi iako smo bili smješteni po privatnim kućama. Tu ostajemo do početka kolovoza, kada nas kamionima prebacuju do Blagaja, gdje je bila slobodna teritorija", objasnila je svjedokinja, dodavši da je prilikom ulaska u kamion svakoj osobi uziman novac ako ga je imala.

Mile Pažin i Ivica Marković su optuženi da su, kao pripadnici HVO-a, uhićivali, fizički i psihički maltretirali civile, žene, djecu i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi 'Branko Šotra' u Crnićima, a koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

Zajedno sa njima optuženi su Vide i Josip Krešić, bivši pripadnici HVO-a kojima je na teret stavljeno da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u 'Koštanoj bolnici' u Stocu.

U Osnovnoj školi 'Branko Šotra' u srpnja 1993. godine bila je zatvorena i Džemila Makitan iz naselja Gorica (općina Stolac). Svjedočeći u korist Tužiteljstva BiH, Makitan je kazala da su je u školu doveli nepoznati pripadnici HVO-a.

"Kako nam je bilo? Nikako, eto kako. Puno ljudi, spavali na betonu. Nakon deset dana odvode nas u Dolove kod Stoca, i tu nas tjeraju na rad. Od jutra do akšama grožđe sam kidala. Svaki dan i sve za džabe", objasnila je svjedokinja Makitan.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, obje svjedokinje su potvrdile da nikog od vojnika HVO-a nisu prepoznale, kao da ni jednog od optuženih ne poznaju. Suđenje se nastavlja 20. travnja, kada će Tužiteljstvo BiH ispitati još dva svjedoka.

Kopirati
Drag cursor here to close