Zločini u Mostaru: Tužiteljstvo 24 godine bez odgovora

Vijesti / Flash | 13. 06. 2016. u 12:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Buza u Tužiteljstvu

Ratni zapovjednik Samostalnog prozorskog bataljona Armije BiH Enver Buza saslušan je u Tužiteljstvu BiH u okviru istrage za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti u selu Uzdol kod Prozora.
Buza je potvrdio da je saslušan u Tužiteljstvu BiH u prisustvu odvjetnika te da je već drugi put u mjesec dana dao iskaz.

''Ako je Haag presudio da nije bilo zločina, ako se zna da je Uzdol bio legitiman vojni cilj, onda mi nije jasno zašto se Uzdol uopće istražuje u Tužiteljstvu'', kazao je Buza za BIRN BiH.

Zločin u Uzdolu, selu 11 kilometara udaljenom od Prozora, počinjen je 14. rujna 1993. godine.

Na lokalitetima Uborak, Sutina i Zalik u Mostaru danas je obilježena 24. godišnjica od zločina koji su počinili pripadnici JNA i srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u mostarskim prigradskim naseljima Uborak i Sutina, priopćeno je iz Ureda za informiranje grada Mostara.

Tom prilikom predsjednik Udruge članova obitelji žrtava stradalih na Uborku i Sutini 1992. Adnin Hasić, podsjetio je kako je Tužiteljstvo BiH propustilo za protekle 24 godine uraditi svoj dio posla kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina vezanih za Uborak i Sutinu. On je još jednom pozvao institucije BiH da ovaj proces ubrzaju kako bi se konačno pravdi privele one osobe koje su počinile ovaj zločin, kao i njihovi nalogodavci.

Hasić je kazao kako je Haaško tužiteljstvo napravilo još veći propust zato što nije za ovaj prvi masovni zločin u BiH teretilo generala JNA Momčila Perišića, koji je u tom razdoblju bio nadređeni svim jedinicama JNA i paravojnim postrojbama u Hercegovini, a među kojima i tzv Šešeljevci, koji se dovode u izravnu vezu sa zločinom. Jer, kako kaže Hasić, u prvostupanjskoj presudi Šešelju Sudsko vijeće Haškog suda je utvrdilo kako su sve dobrovoljačke jedinice bile pod zapovjedništvom JNA.

Obljetnici stradanja mostarskih Hrvata i Bošnjaka uz ostale, nazočni su bili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te predstavnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Skupštine i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Islamske zajednice Mostar i Pravoslavne crkve.

Kopirati
Drag cursor here to close