Ramić Esad i ostali

Zločini u Konjicu: Svjedok govorio o udarcima, obrana prigovarala

Ramić je, kao bivši pripadnik Općinskog stožera Teritorijalne obrane (TO) Konjic, optužen za maltretiranje maloljetne osobe u konjičkom selu Brđani u ljeto 1992. godine.
Vijesti / Flash | 04. 03. 2020. u 19:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi svjedok na suđenju Aganu Ramiću, optuženom za zločine počinjene na području Konjica, ispričao je kako ga je optuženi udarao 1992. godine.

Siniša Živak je kazao da je živio u selu Brđani i da je Ramića poznavao kao susjeda, za koga misli da je u ratu bio zapovjednik Teritorijalne odbrane (TO) u selu.

Živak, koji je 1992. imao 15 godina, prisjetio se kako je Ramić jedne prilike došao s tri nepoznata vojnika i rekao mu da pođe s njima da im uhvati janje.

On je kazao da je uhvatio jedno janje i donio Ramiću, ali da je on, “psujući mu majku četničku”, rekao da je premršavo i da ima minut da uhvati drugo ili će pucati. Svjedok je kazao da je uhvatio drugo janje, koje je Ramić stavio u gepek vozila, a potom ga udario kundakom u glavu.

“Bila su još dva udarca i pao sam. Priključuju se ostala trojica i počinju da me šutiraju. Bio sam sav crn… Krv je tekla iz nosa, usta, ušiju”, prisjetio se Živak, dodavši da ga je, kada su oni otišli, strina odnijela kući.

Posljedice ima i danas

Svjedok je rekao da je pet dana mokrio krv i da danas ima posljedice na ruci, koja mu trne i kojom ima ograničene pokrete. Tužitelj Igor Dubak u dokaze je uložio liječničku potvrdu iz prosinca 2017. godine.

Obrana je prigovorila na ulaganje liječničkog nalaza, postavljajući pitanje je li moguće ulagati potvrdu iz 2017. za povredu nastalu 1992. godine. Branitelj Davor Šilić napomenuo je da je svjedok ozljedu mogao zadobiti i u drugim prilikama, kako u ratu tako i u miru, s obzirom da radi kao policajac.

Na pitanje Šilića što ga je rukovodilo da o ovim događajima dâ izjavu 2017. godine, Živak je kazao da je ispričao istinu. Rekao je da je izjavu dao nakon što je dobio poziv Tužiteljstva.

Obranu, kao i članove Sudskog vijeća, interesiralo je mora li kao policajac biti zdravstveno i fizički u dobrom stanju. On je kazao da je zbog ozljede “drugi pratitelj, a ne prvi”, te da posljednjih 17 godina radi kao vozač u policiji.

Ramić je, kao bivši pripadnik Općinskog stožera Teritorijalne obrane (TO) Konjic, optužen za maltretiranje maloljetne osobe u konjičkom selu Brđani u ljeto 1992. godine.

Tijela u fazi raspadanja

Svjedok Živak govorio je i o napadu na Brđane 6. svibnja 1992. godine, kada je većina srpskog stanovništva otišla u Bradinu. Izjavio je da je Bradina napadnuta 25. svibnja.

Ispričao je kako je TO obavijestila mještane da idu tražiti djecu koja im se nisu vratila i da je na poziv susjeda išao traktorom da iz šume dovuku pet tijela. Rekao je da su tijela već bila u fazi raspadanja i da su četvorica imali rane na glavi, a jedan na prsima.

Prema iskazu svjedoka, stanovništvo koje je 6. svibnja pobjeglo iz Brđana, pozvano je 15. lipnja da dođe u selo Podorašac da dâ izjave. Dodao je da su odvedeni u logore “Čelebići” i “Musala”, gdje su zadržani do 1994. godine, uključujući njegovog brata.

On je kazao da je sa drugim mještanima bio u Brđanima do početka kolovoza 1993. godine, kada je došla vojska i odvela ih u “Musalu”. Dodao je da ih je odvedeno oko 40 i da je on bio najmlađi, a da je najstariji imao 77 godina.

Živak je rekao da su u Brđanima držali straže i Srbi i Muslimani. Naveo je da su susjedi srpske nacionalnosti imali lovačke puške.

Suđenje će se nastaviti 25. ožujka.

Sudsko vijeće je ranije najavilo da će se postupak protiv Agana Ramića, nakon saslušanja današnjeg svjedoka, spojiti s predmetom “Esad Ramić i ostali”.

On je prvobitno bio optužen tom optužnicom, ali je bio nedostupan pa je postupak bio razdvojen u odnosu na ostale.

Kopirati
Drag cursor here to close