Svjedočenja

Zločini u Čapljini: Pronađena tijela na obali Neretve

Vijesti / Flash | 09. 11. 2016. u 13:46 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene na području Čapljine, svjedok Obrane Nikole Zovke ispričao je da je prisustvovao očevidu na Čeljevskoj adi, gdje su u kolovozu 1993. godine pronađena tijela dvije nepoznate osobe.

Svjedok Vinko Ćorić je kazao da je za intervenciju u Čeljevskoj adi saznao dva ili tri dana poslije 'slučaja', 'kako je policija vojna i civilna uhvatila neke diverzante'. On je rekao da je čuo da su diverzanti uhvaćeni osam, devet ili deset dana prije nego što su tijela pronađena, navodi BIRN.

"Nismo imali nijedan pokazatelj da su tijela u vezi s događajem", kazao je Ćorić. On je kao operativni radnik Policijske stanice u Čapljini rekao da je bio na očevidu nakon što ga je 4. ili 5. kolovoza 1993. godine pozvao šef i kazao mu da imaju neka tijela u adi.

"Otišli smo dolje taj dan. Nismo našli ništa. Sutradan je došao inspektor i rekao: 'Kupi stvari, idemo na očevid, našli su neka tijela.' (…) Otišli smo na adu, pa nastavili pješke. Blizu glavnog korita rijeke Neretve našli smo dva tijela, muška. Tijela su bila napuhana, crna", izjavio je svjedok.

On je precizirao da su tijela pronađena na šljunčanoj plaži. Kako je naveo, na jednom tijelu je bila civilna odjeća, a na drugom farmerke i šarena maskirna košulja. Dokumenti nisu pronađeni. Ćorić je kazao da je sačinio fotodokumentaciju, koju je dostavio inspektoru, a Civilna zaštita je odvezla tijela u Čapljinu.

Prema optužnici, u akciji u selu Čeljevo 19. srpnja 1993. ubijena su tri bošnjačka civila. Kako je navedeno, u akciji su sudjelovali pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Petar Krndelj, i vojni policajci Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Osim Krndelja, za zločine na području Čapljine optužen je Nikola Zovko kao bivši zapovjednik Policijske stanice (PS) u Čapljini, Krešo Raič kao zapovjednik voda Vojne policije i Ivica Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini.

Suzana Tomanović, braniteljica drugooptuženog Krndelja, svjedoku je predočila 'knjigu očevida'. Ćorić je potvrdio da se radi o evidenciji koju je on sačinio i u kojoj se, između ostalog, navodi da su pronađena dva nepoznata leša u mjestu Čeljevo. Svjedok je na karti pokazao gdje su pronađena tijela.

Optužba i Obrane ostalih optuženih nisu imale prigovora na ulaganje ovih dokaza. "I mi bismo uložili taj dokaz da smo ga našli", rekao je tužitelj Stanko Blagić. Nastavak suđenja zakazan je za 16. studeni, kada je planirano da u svoju korist svjedoči Nikola Zovko.

Kopirati
Drag cursor here to close