A-6

Zločini u Bileći: Svjedok čuo krike, a Duka je je tukao zarobljenike

Vijesti / Flash | 07. 07. 2015. u 20:07 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, svjedok Državnog tužiteljstva ispričao je kako su u stari zatvor u Bileći, gdje je bio zatvoren 1992. godine, ubačeni suzavci. Zaštićeni svjedok A-6 kazao je da je uhićen 10. lipnja 1992. i zatvoren u vojarnu u Bileći, a potom je prebačen u stari zatvor.

A-6 je svjedočio da njega nitko nije zlostavljao u starom zatvoru, ali da su drugi zatvorenici izvođeni iz zatvora i udarani. "Čuli smo krike, oni bi se vratili i pričali nam šta je bilo... Sajto je rekao da ga je tukao Duka i Neđeljko Kuljić", izjavio je svjedok.

On je dodao da poznaje optuženog Miroslava Duku, koji je bio zapovjednik 'milicije'. "Sve što je napravio, nije trijezan napravio (...) Dolazio je mnogo puta, obično kad bi dolazio, netko bi bio maltretiran", kazao je A-6. Kako je naveo, nitko nije smio udarati bez njegovog naređenja.

Miroslav Duka, nekadašnji zapovjednik policije u Bileći, za zločine u Bileći optužen je s Goranom Vujovićem, bivšim načelnikom Stanice javne bezbjednosti (SJB) u tom gradu, i Željkom Ilićem, nekadašnjim policajcem.

Vujoviću i Duki na teret je stavljeno da su omogućili i organizirali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Bileći, gdje su zatočenici ubijani, mučeni i zlostavljani. Iliću je na teret stavljeno učešće u zlostavljanju.

Zajedno s njima bio je optužen i Neđeljko Kuljić, koji je u međuvremenu preminuo. Svjedok A-6 se prisjetio kako su jednom u stari zatvor ubačeni suzavci. "Oni su to prvo ubacili u Đački dom. Mi smo čuli pucnjavu (...) Slavo Vujović je rekao: 'Ne bojte se, to je Duka'", kazao je svjedok.

On je precizirao da nitko nije vidio Duku da je bacio suzavac. Svjedok je potvrdio da je Željko Ilić 'doveo ljude sa ulice', koji su udarali Sadana Mujačića. "Sadan mu je rekao: 'Nemoj, Željko, brate', a on mu je govorio: 'Nisam ti ja brat'", ispričao je A-6 i dodao da Ilić nije osobno tukao Mujačića. Suđenje se nastavlja 14. srpnja, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close