Aparthejd nad Hrvatima

Zlatan Mijo Jelić: Hrvatskim braniteljima se sudi po jednom, a pripadnicima Armije po drugom zakonu

Vijesti / Flash | 03. 03. 2017. u 08:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Problem je u tome što je pravosuđe Bosne i Hercegovine uzelo praksu da se hrvatskim braniteljima sudi po jednom,a pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine po drugom zakonu. Hrvatskim braniteljima i generalima sudi se po zakonu iz 2003. godine,a muslimanima po zakonu koji je vrijedio još za vrijeme bivše države Jugoslavije. Bez obzira što je međunarodni sud u Strsbourgu u više navrata donio presude i naložio Bosni i Hercegovini da se svima sudi po onom zakonu kada je djelo počinjeno,to se u toj državi ne sprovodi. Dakako da je zakon po kojima se sudi njima je daleko povoljniji. Pravosuđe BIH po tome vrši aparthejd nad Hrvatima. Dragi prijatelji to nije ni čudo,ako znamo da od 53 suca u Bosni i Hercegovini samo su četiri Hrvata,a u Tužiteljstvu od njih 39,samo su dva Hrvata, istaknuo je general HV i HVO-a Zlatan Mijo Jelić na tribini u Imotskom.

''Mi osuđujemo slučaj Ahmića i to smo uvijek govorili,ali nema mjesta s hrvatskim življem u Bosni I hercegovini a da se tamo nije počinio pokolj civila i pripadnika HVO-a od strane pripadnika Armije Bosne i Hercegovine. Stoga više nećemo šutjeti,iako nam govore da je bolje za nas da šutimo. Istina se treba znati i činjenica da je hrvatski živalj, pripadnici HVO-a iako su u počecima rata pomagali svoje susjede muslimane i hranom i oružjem,to oružje uperili protiv nas'', rekao je Mijo Jelić.

General Željko Šiljeg dokumentirao je vrlo detaljno sve optužnice protiv hrvatskih branitelja ,te istaknuo da je ovaj posljednji slučaj podizanja optužnica protiv hrvatskih generala u BiH prelio čašu, javlja Radio Imotski.

''Nećemo šutjeti, to neka svi znaju'', istaknuo je Šiljeg, praćen ovacijama prepune dvorane.

O temi pod nazivom „Način na koji se vode sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u Bosni i Hercegovini te kakve su moguće posljedice takvih presuda za Hrvate u BiH i Hrvatskoj“ govorili su sinoć u prepunoj dvorani gradskog kina u Imotskom general bojnik Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane Zlatan Mijo Jelić te general pukovnik HVO-a Željko Šiljeg.

Inače, ovu tribinu organizirala je koordinacija braniteljskih udruga Imotske krajine.

Kopirati
Drag cursor here to close