GSS FBiH

Zimska vježba "Prenj 2023"

Subotnji dnevni program je uključivao predavanja i edukativne aktivnosti, kao i druženje sudionika.
Vijesti / Flash | 17. 01. 2023. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklog vikenda, 14. i 15. siječnja, na lokalitetu Rapti na planini Prenj izvedena je redovna godišnja vježba gorskog spašavanja u zimskim uvjetima u organizaciji GSS FBiH (Gorska služba spašavanja - Federacije BiH). Domaćin vježbe ''Prenj 2023'' bio je GSS Konjic, a sudjelovalo je preko 60 gorskih spašavatelja.

Subotnji dnevni program je uključivao predavanja i edukativne aktivnosti, kao i druženje sudionika.

Scenarij - 15. siječnja u ranim jutarnjim satima GSS stanica Konjic zaprimila je poziv sa informacijama o unesrećenom stranom državljaninu u podnožju Konjičke Bjelašnice.

Na osnovu informacija, zahtjevnosti terena i tehničke složenosti bila je potrebna dodatna pomoć i uključivanje većeg broja spašavatelja i tehničke opreme.

Korištene su zimske tehnike spašavanja kroz štafetni kosi transport, a svi učesnici vježbe su imali svoje zadatke i kroz postavljanje i korištenje tirolske priječnice. Vježbu je kontroliralo povjerenstvo koje su činili instruktori gorskog spašavanja i kandidati za instruktore. Po završetku je organiziran debrifing i analiza rada.

Akcije spašavanja unesrećenih na nepristupačnim terenima su nepredvidive, uvijek izazovne aktivnosti koje zahtijevaju visoku razinu stručnosti, tehničkog znanja i spremnosti stanica i njihovih spašavatelja.

Godišnje vježbe i suradnja stanica članica omogućavaju održavanje potrebne razine znanja i sposobnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close