Bulawayo

Zimbabveanski predsjednik Mnangagwa preživio napad

Snimke sa stadiona pokazuju kako je, u trenutku dok je Mnangagwa napuštao pozornicu s koje se obratio pobornicima, eksplodirala naprava.
Vijesti / Flash | 23. 06. 2018. u 18:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zimbabveanski predsjednik Emmerson Mnangagwa preživio je u subotu napad na političkom skupu u gradu Bulawayu, prenose lokalni mediji.

Snimke sa stadiona pokazuju kako je, u trenutku dok je Mnangagwa napuštao pozornicu s koje se obratio pobornicima, eksplodirala naprava.

Njegov glasnogovornik kazao je kako predsjednik nije ozlijeđen. ali jest nekoliko visokih dužnosnika.

Mnangagwa je na vlast došao u studenome zbacivši s vlasti prethodnika Roberta Mugabea.

Mnangagwa je u Bulawayu bio u okviru kampanje pored opće izbore koji se održavaju 30. srpnja.

Glasnogovornik predsjednika George Charamba objavio je kako je u proteklih pet godina bilo nekoliko pokušaja atentata na Mnangagwu.

Prema lokalnom tisku među ozlijeđenima je i potpredsjednik Kembo Mohadi.

Etiopija: jedna osoba preminula, 132 ozlijeđene

Jedna je osoba preminula, a 132 su ozlijeđene u napadu granatom na politički skup u Etiopiji na kojemu je govorio novoizabrani premijer Abiy Ahmed, objavio je ministar zdravstva te zemlje Amir Aman.

Jedna je osoba preminula u bolnici. Želim izraziti sućut obitelji i etiopskom narodu, napisao je na Twitteru. To što se dogodilo je tužno no nikad neće uništiti naše jedinstvo, kazao je Amir Aman.

Napad je izveden u minutama nakon što je premijer završio govor u središtu grada na trgu Meskel, prvi skup takve vrste otkako je preuzeo dužnost.

Girma Kassa, zamjenik policijskog povjerenstva u Adis Abebi, rekao je za državnu televiziju da je stotinu ljudi ozlijeđeno u napadu, od kojih 15 "teško".

Skup koji je privukao desetke tisuća ljudi, bio je organiziran kao podrška 41-godišnjem Abiyu koji je dužnost preuzeo u travnju. Bila je riječ o granati. Netko je pokušao baciti je na pozornicu gdje je bio premijer, rekao je Seyoum Teshome, član organzacijskog odbora skupa. Premijer je napad opisao kao neuspješan pokušaj snaga koje ne žele da se Etiopija ujedini.

Novi premijer rekao je u lipnju da je spreman potpuno provesti mirovni sporazum s Eritrejom potpisan 2000., nakon dvogodišnjeg rata između dviju susjednih zemalja koji je međutim završio zastojem i gomilanjem vojnih snaga obiju zemalja.

Napad je osudila i susjedna Eritreja.

Kopirati
Drag cursor here to close