Parlament

Žestoko o Mostaru: Nema zanimanja za prijedlog ljevice

Vijesti / Flash | 27. 04. 2016. u 13:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rasprava o prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u vezi s izborima u Mostaru koje su predložili SDP i DF, HDZ BiH te SDA i SBB otkrila je brojna neslaganja u stavovima političkih stranaka, o ovom, ali i nekim drugim pitanjima.

Zastupnici su, prenosi Srna, za svaki od predloženih zakona prihvatili da se razmatraju po hitnoj proceduri, nakon čega su obavili i raspravu o predloženim rješenjima.

Za raspravu o prijedlogu SDP-a i DF-a nije bilo zainteresiranih, a prijedlog HDZ-a BiH, odnosno stranaka okupljenih u HNS-u, predstavila je Borjana Krišto navodeći da on ima ustavnu osnovu i da je usklađen s odlukama Ustavnog suda BiH.

Prema njezinim riječima, predloženi zakon najbolje izjednačava vrijednost glasa u izbornim jedinicama i može biti osnova za traženje rješenja kako bi se izbori u Mostaru održali kao i u svim drugim gradovima.

Zajednički prijedlog SBB-a i SDA predstavio je zastupnik SBB-a Mirsad Đonlagić.

"Ovim prijedlogom ispoštovani su princip Mostara kao jedinstvenog grada te odluke Ustavnog suda", rekao je Đonlagić i dodao da predložena rješenja osiguravaju da građani biraju gradonačelnika i njegova dva zamjenika, te punu ravnopravnost konstitutivnih naroda i onih iz reda ostalih.

Zastupnica HDZ-a 1990 Diana Zelenika potvrdila je da ova stranka kao član HNS-a podržava navedeni zakon, ali i navela da HDZ 1990 ima svoj prijedlog rješenja za Mostar, koja bi bila primijenjena i na Travnik.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Lazar Prodanović ponovo je izrazio žaljenje što se o prijedlozima zakonskih rješenja za Mostar razgovara po hitnoj proceduri.

"Naš je cilj da dođemo u situaciju da se osigura stvarna zastupljenost konstitutivnih naroda u gradskim vlastima Mostara", naglasio je Prodanović i dodao da će SNSD insistirati da u zakonu bude sadržani stavovi Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru.

Predsjedavajuća Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević istaknula je da je pitanje Mostara pitanje svih u BiH.

"SNSD i SDS jedinstveno zastupaju stavove Koordinacije Srba, tako da dogovor nije moguć bez nas ovdje", naglasila je Pandurevićeva.

Saša Magazinović iz SDP-a iznio je tvrdnju da se parlamentarna većina dogovorila da podrži hitnu proceduru za sva tri prijedloga zakona o Mostaru, ali da ih ne podrži kada se bude glasovalo o njima.

"Ako je tako, besmisleno je razgovarati o njima", rekao je Magazinović i zatražio odgovor što je nastavak scenarija - nova sjednica do 4. svibnja, kada će biti raspisani lokalni izbori, izbori bez Mostara ili nešto treće.

Magazinović je dodao da ima i glasina da su dvije najjače stranke u Mostaru, SDA i HDZ BiH, postigle dogovor o izborima u ovom gradu, dok Damir Bećirović iz DF-a tvrdi da se zna i to tko će biti gradonačelnik i njegov zamjenik Mostara.

Damir Arnaut iz SBB-a doveo je u vezu lokalne izbore Mostaru s izborom za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, na šta mu je replicirao Željko Komšić iz DF-a, nekadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH, ističući da ova dva pitanja ne treba dovoditi u vezu.

Kopirati
Drag cursor here to close