Samo dva zatvora

Ženski zatvori u BiH imaju problema s kapacitetom

U Bosni i Hercegovini postoje samo dva zatvorska odjeljenja za žene – u Tuzli i u Istočnom Sarajevu.
Vijesti / Flash | 11. 11. 2019. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ženskog kriminaliteta je sve više, kako u Europi, tako i u našoj zemlji, gdje su od ukupne zatvoreničke populacije tri do deset posto žene.

U Bosni i Hercegovini postoje samo dva zatvorska odjeljenja za žene – u Tuzli i u Istočnom Sarajevu, javlja BHRT.

Kazneno-popravni zavod Istočno Sarajevo trenutno ima 16 zatvorenica, međutim, kapaciteti su im uvijek popunjeni, zbog čega najavljuju njegovo širenje. 

I službenici i zatvorenice poručju – premalo se radi na spriječavanju nasilja nad ženama, koje je i najčešći razlog što žene počine nasilje.

Uzroci povećanja ženskog kriminaliteta se ne tretiraju, navode naši sugovornici.

Jelena Elez Si,ović, rukovoditelj ženskog zatvora u KPZ-u Istočno Sarajevo, kaže da najčešće odnosno 5% populacije su žene koje su osudene za kazneno djelo ubojstva.

''Žene najčešće dolaze za ta kaznena djela zbog toga što su bile žrtve nasilja'', kaže Simović.

Naše društvo u svakom slučaju ne posvećuje dovoljno pažnje ženama pa ni tom nasilju nad ženama bilo ono fizičko ili verbalno. Opet to nasilje vodie nečemu što nije poželjno ni za koga od nas pa onda dosta žena upravo zbog tog nasilja zavrsi s one strane zakona…'', kaže jedna zatvorenica.

Strah je glavna kočnica koja učini da se vrtite u krug iznova i iznova i na kraju uradite nešto što ne mislite da ste uopće sposobni da uradite. Vrijeme se vratiti ne može…'', kaže zatvorenica Kristina Jovković.

Osuđene osobe pri dolasku u Kazneno-popravi zavod Istočno Sarajevo smještaju se u prijemno-otpusno odjeljenje gdje se osoba proučava sa pishološkog, sociološkog, zdravstvenog stanovišta te se određuje plan i program postupanja.

''Kad kažemo izvršenje nije samo vrijeme boravka u zatvoru da bi se kazna s tim završila, nego i niz aktivnosti koji nekako opravdavaju ovaj drugi dio naziva institucija to je ovaj popravni dio'', kaže Dejana Golub, pedagogica u KPZ-u Istočno Sarajevo.

Sportske, odgojne, kulturne i obrazovne aktivnosti, samo su neke koje se prakticiraju u Kazneno-popravnom zavodu Istočno Sarajevo…

''Prije svega to je radno angažiranje potrebno je da se razviju radne navike i da se steknu određena zanimanja i vještine koje će na neki način osposobiti lice da se nakon izdržavanja kazne zatvora može zaposliti'', mišljenja je odgojiteljica Veselka Sladoje Banjar.

''Dakle ovdje je vrlo bitan taj rad, sudjelovanje u radu, terapijski rad a svaki terapijski rad utječe pozitivno na zdravlje čovjeka i na njegovu samu osobnost'', dodaje Branko Pjević, etnolog, antropolog i odgajatelj.

Zatvorenice navode kako se u skupnim sesijama pozornost stavlja na kontrolu emocija i spoznaju što ih je to dovelo na ovo mjesto.

Zbog povećanja broja ženske zatvoreničke populacije, Kazneno-popravni zavod Istočno Sarajevo planira proširenje svojih kapaciteta.

Kopirati
Drag cursor here to close