analiza

Žene u politici: BiH u 'zlatnoj sredini'

Vijesti / Flash | 14. 09. 2016. u 15:09 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inter-parliamentary Union (IPU), organizacija koja se bavi praćenjem rada parlamenata i usko surađuje sa UN-om, analizirala je pred Dan demokracije - 15.09, broj žena, mladih i broj aktivnih u parlamentu.

U analizu su ušle 193 zemlje svijeta, a Bosna i Hercegovina se nalazi na 83. mjestu.

Podaci su uzeti sa posljednjih izbora 12.10.2014. godine i Bosnu i Hercegovinu plasiraju na sredinu liste. Može se i dalje primijetiti da je ovaj broj poražavajući jer u Zastupničkom domu parlamenta od 42 mjesta, devet zauzimaju žene, dok u Domu naroda od 15 mjesta, samo na dva su žene.

Slovenija je od država u regiji najbolje plasirana na 24. mjestu, ima 36.7 posto žena. Srbija je na 30. mjestu sa 85 žena u svom parlamentu, što je oko 34 posto, a Makedonija je na 34. mjestu sa 33.3 posto žena. Crna Gora se nalazi na 100. mjestu sa 18.5 posto žena.

Hrvatska je na 122. mjestu sa 15.2 posto, iako su podaci uzeti od prošlih izbora, a ukoliko bi ubacili podatke sa posljednjih izbora 11. rujna, Hrvatska bi bila još na nižem mjestu budući da sada u saboru imaju još manji broj zastupnica.

Na 193., posljednjem mjestu, je Jemen koji od 111 mjesta ima samo dvije žene u svom parlamentu, prije njega su Vanatu, Tonga, Katar...

Veliko iznenađenje je Ruanda koja se nalazi prva na listi pa tako ima najveći broj žena u svom parlamentu. Od ukupno 80 zastupnika, imaju čak 63.8 posto zastupnica i time su uz Boliviju koja ima 53 posto zastupnica, slijedi Kuba sa 48.9 posto, Sejšali je 4. i Švedska peta.

Bosanskohercegovačke političke stranke grubo krše Zakon o ravnopravnosti spolova BiH, prema kojem se državna tijela na svim razinama organizacije vlasti, i tijela lokalne samouprave obvezuju da će osigurat i promovirati ravnopravnu zastupljenost spolova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanju - "Ravnopravna zastupljenost spolova postoji u slučaju kada je jedan od spolova zastupljen najmanje u postotku 40%" - a "diskriminacijom po osnovu spola smatra se situacija kada ne postoji ravnopravna zastupljeno", prenosi Federalna.

Tako bi sve stranke i nezavisni kandidati, a koji ne ispunjavaju 40 posto žena, trebali biti kažnjeni sa 1.000 KM do 30.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close