Istraživanje u HNŽ-u

Žene se žele baviti politikom, ali ih društvo ne podržava

Vijesti / Flash | 09. 07. 2014. u 10:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru su prezentirani rezultati istraživanja i rada o uključenosti mladih žena u političke procese na području HNŽ kojeg je provela Nevladina organizacija Inicijativa građanki/na Mostar.

Ova NVO je od 15.7. do 10.8.2013. godine u sedam općina Hercegovačko-Neretvanskog kantona: Mostar, Konjic, Jablanica, Stolac, Čapljina, Prozor/Rama, Neum i Čitluk uradila istraživanje o uključenost mladih žena u političke procese na području HNŽ-a.

Pored toga u okviru projekta održano je sedam radionica, osam panel diskusija i jedan okrugli stol u svim navedenim općinama.

Sudionice u projektu su bile članice političkih stranaka, akademske zajednice, nevladinog sektora i zastupnice u Parlamentu BiH.

''Nije istina da žene ne žele baviti politikom, nego društvo još uvijek nije spremno zaista podržati žene u politici i javnom života'', istakla je Ifeta Ćesir-Škoro izvršna direktorica Inicijative građanki/na Mostar.

''Poražavajuća je činjenica da ima samo 20% žena u vrhovima stranaka, ali je ohrabrujuća činjenica da se sve više mladih žena žele aktivno baviti politikom'', konstatirala je Lana Prilć, jedna od sudionica u projektu.

Gotovo sve političke stranke uvele su određene mehanizme (kvote i ženske forume) za osiguranje prisutnosti žena u politici, ali nisu promijenile interne procedure. Iako je kandidiranje žena na listama zakonska obaveza svih političkih stranaka, žene ne dobivaju stvarnu podršku kao kandidatkinje.

Ohrabruje podatak da najviše želje žena u političkim procesima imaju mlade žene dobne skupine od 22 – 25 godina, koje predstavljaju buduću snagu žena u političkom i javnom životu BiH.

One smatraju da na političkoj sceni Bosne i Hercegovine ima prostora za političko djelovanje žena i da one same mogu biti nositeljice aktivnosti kako u svojoj političkoj stranci tako i u bosanskohercegovačkom društvu, ističe NVO Inicijativa građanki/na Mostar.

''Ono što je nama bilo važno jeste da smo uspjeli animirati žene iz HNŽ-a da se uključe u političke procese. Položaj žene nije isključivo težak samo u politici, nego i u drugim segmentima života u BiH, da još uvijek živimo u patrijahalnom društvu u BiH koje se ipak lagano mijenja, političke stranke shvaćaju da trebaju imati žene na listama'', rekla je Amna Popovac koja je dodala kako su žene pokazale da stvaraju mostove između političkih stranaka.

Inicijativa građanki/na Mostar (IGM) je NVO nastala 2006 god. okupljanjem žena iz političkih stranaka i NVO na inicijativu NDI. Pokrenule su inicijativu za donošenje Zakona o zaštiti obitelji s djecom koristeći sve demokratske metode. Prateći rad ove skupine žena snimljen je film ''Podizanje mostova''.

Za postignute rezultate Inicijativa građanki/na Mostara dobila je nagradu ''Fondacije Madeleine K. Albright'' u Washingtonu. Inicijativa građanki/na Mostar je organizacija koja se bavi promocijom i afirmacijom građanskog aktivizma u svim segmentima života.

Kopirati
Drag cursor here to close