Političke slijepe ulice u BiH

Zemlje NATO-a pozvane da pomognu BiH

Prema riječima tajnika Stoltenberga, NATO je jedino mjesto gdje se zemlje Europe i Sjeverne Amerike svakodnevno sastaju.
Vijesti / Flash | 24. 11. 2020. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izborom američkog kongresmena Gerry Connolly za novog predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), završeno je 66. godišnje zasjedanje PSNATO-a.

U radu završnog plenarnog zasjedanja, koje je ove godine radi pandemije koronavirusa održano u online formatu, sudjelovali su i članovi delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u PSNATO-a Asim Sarajlić i Nikola Lovrinović.

Sudionicima plenarnog zasjedanja obratili su se generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i mađarski parlamentarac Atilla Mesterhazy, koji je u prethodnom periodu obavljao dužnost predsjedavajućeg PSNATO-a.

Prema riječima tajnika Stoltenberga, NATO je jedino mjesto gdje se zemlje Europe i Sjeverne Amerike svakodnevno sastaju.

''NATO se mora još više koristiti kao forum za iskrene diskusije o širokom spektru sigurnosnih pitanja'', poručio je Stoltenberg.

Usvojena je i Deklaracija u kojoj je PSNATO-a dala podršku pokretanju sveobuhvatne modernizacije Saveza, čineći ga snažnim i politički ujedinjenim, jakim u vojnom pogledu i bolje opremljenim za jačanje globalnog mira i stabilnosti, Fena prenosi priopćenje iz Parlamentarne skupštine BiH.

U Deklaraciji PSNATO-a, Savez se poziva da ažurira svoj strateški koncept kako bi taj koncept održavao promijenjeno sigurnosno okruženje. Snaga NATO-a sada i sutra leži u njegovoj posvećenosti zajedničkim vrijednostima i transatlantskoj vezi, navodi se u Deklaraciji i dodaje da se NATO mora prilagoditi kako bi ispunio svoj osnovni zadatak kolektivne odbrane, istovremeno se braneći od novih prijetnji i nadolazećih izazova.

U Deklaraciji se NATO poziva i da učvrsti političko jedinstvo kroz redovnije kontakte i sastanke, a vlade NATO zemalja da potvrde svoju posvećenost transatlantskom jedinstvu i zajedničkim demokratskim vrijednostima.

U posebnom izvještaju PSNATO-a o izazovima za mir i sigurnost na zapadnom Balkanu, koji je pripremio francuski parlamentarac Jean-Charles Larsonneur, zemlje NATO-a pozvane su da pomognu intenziviranju razgovora Beograda i Prištine i, kako se navodi, premašivanju političke slijepe ulice u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close