Dogovor je pao

Zemlje Balkana žele dodatno poboljšati vojnu suradnju

Dosadašnja je suradnja ocijenjena vrlo uspješnom i sadržajnom te istaknuto da će u narednom razdoblju forum nastojati suradnju dodatno i poboljšati.
Vijesti / Flash | 09. 06. 2021. u 11:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U  Sarajevu je službeno okončana 14. konferencija načelnika glavnih stožera zemalja Balkana o vojnoj suradnji (Forum B-9).

Trodnevni skup s ciljem unaprijeđenja vojne suradnje zemalja Balkana i odgovora na sigurnosne izazove u regiji rezultirao je zajedničkom Izjavom, koju su jučer potpisali načelnici glavnih stožera devet zemalja članica Foruma B-9.

Izjavom je dosadašnja suradnja ocijenjena vrlo uspješnom i sadržajnom te istaknuto da će u narednom razdoblju forum nastojati suradnju dodatno i poboljšati.

''Ovaj forum predstavio je izuzetno važnu inicijativu za jačanje multinacionalne vojne suradnje u regiji, kojom se potvrđuje želja za jačanjem suradnje oružanih snaga zemalja Balkana i čija je svrha promocija regionalne stabilnosti i sigurnosti, kao i jačanje već uspostavljanih i traženje novih mehanizama suradnje. U konačnici to će rezultirati boljim sigurnosnim okruženjem za sve naže države'', kazao je tim povodom glavni domaćin konferencije, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović.    

Glavna radna tema konferencije nosila je naslov "Integracije: Suradnja i partnerstvo – Faktori regionalne i globalne stabilnosti i sigurnosti – perspektive izazovi i odgovor na COVID-19".

Članice Foruma B-9 su: Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Pored predstavnika zemalja članica, kao gosti konferencije sudjelovalil su i visoki predstavnici Vojnog odbora NATO-a, Vojnog odbora EU, Združena komada NATO snaga u Napulju, Zapovjedništva Oružanih snaga SAD u Europi, kao i predstavnici zemalja promatrača, odnosno najviši predstavnici Oružanih snaga Hrvatske i Slovenije, priopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close