Nova-stara premijerka?

Željka Cvijanović mandatarka za sastav nove vlade; Vlada RS do 20. prosinca

Vijesti / Flash | 30. 11. 2014. u 10:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik imenovao je danas Željku Cvijanović za mandatarku za sastav nove Vlade RS-a.

Dodik je na pres-konferenciji, nakon imenovanja Cvijanović za mandatarku, rekao da je osigurana skupštinska većina za izbor nove Vlade RS-a, koju čine SNSD, DNS, SP i dva nezavisna zastupnika.

Podsjetio je da je u proteklom razdoblju obavio konzultacije s političkim strankama te socijalnim partnerima i drugima i da Cvijanović ima obavezu u roku od 40 dana od dobivanja mandata Narodnoj skupštini RS-a predložiti sastav i novi program nove entitetske Vlade.

Nakon izbora nove izvršne vlasti, Dodik očekuje da se usvoje proračun za narednu godinu i drugi važni dokumenti.

''Time ćemo pokazati sposobnost i snagu '',rekao je Dodik i naveo da Cvijanović ima znanje i sposobnost da obavlja sve važne poslove, među kojima je naveo i razgovore o europskim pitanjima za BiH i odbranu interesa i jačanje RS-a.

On je demantirao, kako je naveo, sve spekulacije koje su pojavljivale u vezi s izbornom nove vlasti u RS, jer se, kako kaže, radi o snažnoj skupštinskoj većini koja postoji u RS.

Odbacio je i neke informacije da su u SNSD-u postojali različiti stavovi u vezi s imenovanjem Cvijanović za mandatarku, ističući da je usuglašen prijedlog i da su izmišljenje priče o audio-snimci o navodnoj kupovi poslanika u RS-u.

Željka Cvijanović je i do sada obavljala premijersku funkciju. Za predsjednicu Vlade RS-a izabrana je u ožujku 2013. godine.

Rođena je 1967. godine u Tesliću, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Sveučilišno obrazovanje sticala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Filozofskom fakultetu u Banja Luci, te Pravnom fakultetu u Banjoj Luci.

Profesorica je engleskog jezika, a završila je i postdiplomski studij na Pravnom fakultetu u oblasti diplomatsko-konzularnog prava.

Radila je kao nastavnik i profesor engleskog jezika, kao viši prevoditelj, a potom i asistent u Misiji Europske unije u BiH, kao savjetnik predsjednika Vlade za europske integracije i suradnju sa međunarodnim organizacijama, a obavljala je i poslove šefa Ureda predsjednika Vlade Republike Srpske i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i europske integracije.

U Vladi RS-a, koja je bila u mandatu od 2006. godine, bila je ministrica za ekonomske odnose i regionalnu suradnju RS.

Kopirati
Drag cursor here to close