Pod Lupom

Želite li biti promatrač izbora?

Vijesti / Flash | 20. 07. 2016. u 12:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", koju čini šest organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine, pozvala je danas građane da se prijave za promatranje lokalnih izbora 2016. koji će biti održani 2. listopada.

Kako su predstavnici Koalicije istaknuli na današnjoj press-konferenciji u Sarajevu građani se za promatranje izbora mogu prijaviti putem besplatnog telefona 080 05 05 05, internet stranice podlupom.org ili direktno na terenu putem promatrača ili regionalnih ureda Koalicije.

Ovaj broj namijenjen je i za prijavu uočenih predizbornih i izbornih nepravilnosti koje će biti proslijeđene nadležnim institucijama na razmatranje.

Cjelokupno izborno razdoblje, od raspisivanja izbora do potvrđivanja izbornih rezultata, pratit će 42 promatrača Koalicije, putem sedam regionalnih ureda koji su aktivni na području BiH, a na izborni dan 3.000 promatrača Koalicije pratit će izbore na 2.700 biračkih mjesta.

Direktor Koalicije Dario Jovanović kazao je kako ova nevladina organizacija ima za cilj osigurati slobodne i poštene izbore, zaštititi glasove birača i vratiti povjerenje građana u izborni proces te je ohrabrio građane da se prijave za građansko nestranačko promatranje izbora.

Kako je navio promatrači će cijeli dan na dan izbora biti prisutni na biračkom mjestu, na objektivan način izvještavati o izbornom procesu, štititi izražavanje slobodne volje birača te reagirati na nepravilnosti na i oko biračkih mjesta.

Regionalni koordinatori Koalicije su od raspisivanja izbora 4. svibnja 2016. do danas ostvarili kontakt s 139 općinskih i gradskih izbornih povjerenstava, te informirali 102 regionalna ogranka političkih subjekata i 63 policijske uprave o projektu.

Osim promatranja predizbornog, izbornog i postizbornog razdoblja, Koalicija će vršiti i monitoring medija i izbornih kampanja političkih subjekata.

Aktivnosti Koalicije su dio trogodišnjeg projekta koji financira Europska unija "Izgradnja sistema i odgovornosti u izborima", a koja je za ovaj trogodišnji projekt izdvojila sredstva od 1,5 milijuna eura.

Voditelj programa u Delegaciji EU u BiH Vladimir Pandurević podsjetio je da se ovih dana u svijetu dešavaju razne promjene i da je civilno društvo bit uređenog demokratskog društva, a BiH ima sreću da ima razvijeno civilno društvo koje je sposobno da se bavi ovakvom temom.

Regionalna koordinatorica Koalicije Stjepana Ivanuš naglašava kako je potrebno skrenuti pažnju nadležnih institucija da reagiraju na pojavu nepravilnosti u izbornom procesu, a na političke subjekte apelirati da se odgovorno i korektno ponašaju u vremenu prije izbora i u tokom izborne kampanje.

Pozvala je izbornu administraciju, političke subjekte na saradnju i efikasno sankcioniranje svih koji krše zakone BiH.

Promatrač Koalicije "Pod lupom" Almir Bičakčić mišljenja je kako prvenstveno građani mogu doprinijeti slobodnim i poštenim izborima u BiH te ih pozvao da se pridruže ovoj inicijativi.

Izrazio je uvjerenje da će se i ove godine uz maksimalan angažman svih uspjeti u unapređenju i poboljšanju izbornog procesa i izbornog zakonodavstva u BiH.

Koalicija "Pod lupom" je promatrala opće izbore 2014. godine kada je zaključeno da je najviše nepravilnosti bilo u trgovini mjestima u biračkim odborima, a dali su i nekoliko preporuka za poboljšanje izbornog procesa, od kojih je Središnje izborno povjerenstvo uvažilo njih osam.

Kopirati
Drag cursor here to close