Odbačena žalba

Zeleniki potvrđene tri godine zatvora za zločine u Mostaru

Zelenika je, prema presudi, u studenom 1993. godine fizički zlostavljao Almira Lalića na prinudnim radovima u Šantićevoj ulici u Mostaru.
Vijesti / Flash | 16. 08. 2022. u 13:13 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbio je, kao neosnovanu, žalbu Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, kao i Obrane, te potvrdio presudu kojom se Ivan Zelenika osuđuje na tri godine zatvora zbog ratnog zločina počinjenog protiv civilnog stanovništva na području Mostara.

U presudi Županijskog suda u Mostaru iz listopada 2021. godine, navodi se kako je Ivan Zelenika za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) od studenog 1993. do lipnja 1994. godine, u svojstvu pripadnika HVO-a, nečovječno postupao prema civilima bošnjačke nacionalnosti i nanosio im povrede tjelesnog integriteta.

Zelenika je, prema presudi, u studenom 1993. godine fizički zlostavljao Almira Lalića na prinudnim radovima u Šantićevoj ulici u Mostaru. Osuđen je i da je u svibnju 1994. udarao i pljuvao njegovog oca Muhameda Lalića u stanu.

Zelenika je, prema presudi kojom je osuđen na tri godina zatvora, Almira Lalića odveo sa prinudnih radova u obližnji bunker, prijeteći mu da će ga zaklati, te mu naredio da sjedne na stolicu ispred puškarnice. Zatim je zapalio cigaretu i prislonio je na puškarnicu, kao da izgleda da ju je Almir Lalić zapalio i izložio ga opasnosti da ga neko od pripadnika ARBiH, koji su bili u obližnjim bunkerima, ubije. Potom ga je udario otvorenom šakom u predjelu glave, od čega je Lalić pao sa stolice na zemlju, zatim ga nastavio udarati šakama i nogama po cijelom tijelu. Nakon toga je izvadio nož i razrezao ga u predjelu vrata ispod desnog uha i nastavio ga fizički zlostavljati.

U svibnju 1994. godine – naoružan i u maskirnoj uniformi – Zelenika je ušao u stan Muhameda Lalića zvanog Hamo, oca Almira Lalića, navodi se u potvrđenoj presudi, a po ulasku ga je udario šakom u lice, nakon čega je Lalić pao na parket. Zelenika je pretražio stan, zatim se vratio u sobu, popeo na komodu i skočio na Lalića, polomivši mu nekoliko rebara. Potom ga je nekoliko puta udario nogom u leđa dok je Lalić ležao na podu, što je imalo za posljedicu nanošenje fizičkih povreda i povreda osobnog dostojanstva kod oštećenog Lalića.

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije uložilo je žalbu na presudu, zatraživši da se optuženom Zeleniki izrekne kazna zatvora duža od tri godine. Branitelj optuženog, Branko Karadeglić, zatražio je da se Zelenika oslobodi optužbi zbog, kako je navedeno, bitnih povreda odredbi kaznenog postupka.

Vrhovni sud Federacije je u lipnju ove godine odbio žalbe i potvrdio presudu Županijskog suda iz listopada prošle godine po optužnici koju je još Državno tužiteljstvo podiglo 2014., ali je po odluci Suda BiH prebačena u Mostar.

U drugom predmetu pred Sudom BiH, Zelenika je za zločine u Dretelju osuđen na šest godina zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close