Reforma medicine

Zdravstvo u HNŽ-u pozitivan primjer: Koji model spašava?

Vijesti / Flash | 17. 05. 2016. u 09:10 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Niti jedna zemlja ne bi mogla izdržati zaokrete poput onih u bh. zdravstvu. Zemlja nema snage pratiti to'', rekao je Boris Hrabač, direktor Zavoda za javno zdravstvo Zeničko-dobojske županije na konferenciji 'Izgledi za napredak', koja se od ponedjeljka održava u Sarajevu u organizaciji Američko-bosanske fondacije i Centar za transatlanske odnose - SAIS.

Hrabač je rekao kako je problem u domaćem zdravstvu prelazak s njemačkog na britanski model te težnja k centralizaciji novca u samo jedan federalni zavod.

''Europski trend je decentralizacija. Mi Bismarskov sustav u zdravstvu imamo od Austrougarske i ne želimo prelazak na britanski model'', rekao je Hrabač i dodao kako stalna politička nestabilnost stvara potrese u zdravstvenom sustavu.

Istaknuo je kako je jedan od osnovnih problema u zdravstvu novac te da zdravstvu prijeti bankrot.

''Novca je malo, ali je činjenica da se on troši neracionalno'', rekao je i naveo kako su bolnice, budući da nije bilo moguće dogovoriti politički plan o bolnicama, stavljene u tržišnu utakmicu.

Kao pozitivnu promjenu istaknuo je metodu provedenu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u kojoj je uvedeno plaćanje za izvrsnost u kvaliteti usluga u obiteljskoj medicini.

No, istaknuo je neracionalnost u funkcioniranju pojedinih ustanova.

''Mnoge ustanove u opterećene viškom nemedicinskog kadra. Menadžeri moraju imati pravo otpustiti i primati ljude. To je sveto pismo menadžmenta'', rekao je Hrabač.

Naveo je kako novac iz zdravstva ne smije ići u državnu riznicu te nabrojao neke od reformi koje bi moglo poboljšati stanje u zdravstvu.

''Prioritetne mjere su bolne stvari, a u to spada racionalizacija mreža ustanova, ali i djelatnika, povećanje iznosa participacije za određene usluge te uštede u javnom nabavkama'', rekao je.

Naveo je kako je potrebno smanjiti korupciju te cijene lijekova, ali i krenuti u javno-privatno partnerstvo iznajmljivanjem bolničkih kapaciteta privatnicima.

Kao pozitivni primjer u zdravstvu naveo je reformu obiteljske medicine u HNŽ-u.

I dr. Senad Huseinagić s Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice naveo je kako je veliki problem neracionalno trošenje novca za koje su dijelom krivi politički postavljeni menadžmenti.

Kopirati
Drag cursor here to close