Skupština HNŽ

Zdravstveno osiguranje vjerskih službenika plaćat će se iz županijskog proračuna

Vijesti / Flash | 10. 11. 2016. u 07:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ovotjednom zasjedanju Skupština HNŽ-a ponovno se bavila zdravstvenim temama. U javnosti je najviše prostora dobila vijest o prijedlogu odluke o dopuni odluke o premiji – sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriju HNŽ-a, kojom se od plaćanja premije (markice) oslobađaju osobe mlađe od 18 godina.

Ovo pitanje sporno je već nekoliko godina, a ovom odlukom konačno će biti riješena sva pitanja koja se odnose na spomenutu problematiku.

Zakon ih nije prepoznao

Puno manje prostora, odnosno nikako, dobila je vijest kako će status zdravstvenih osiguranika konačno riješiti i vjerski službenici u ovoj županiji. Naime, ove osobe do sada zakon nije prepoznavao kao one koje trebaju po bilo kojoj osnovi imati zdravstveno osiguranje.

Vjerski službenici su do sada imali zdravstveno osiguranje samo ako su ga sami sebi plaćali ili ako su bili zaposleni u nekoj o državnih institucija (škole, fakulteti, bolnice...).

''Mi smo na posljednjoj sjednici dali naputak Vladi HNŽ-a da u što skorijem roku utvrdi način na koji način će vjerski službenici biti zdravstveno osigurani, a bez da sami sebi plaćaju osiguranje. S obzirom na njihovu ulogu u našemu društvu, na ono što sve rade za ljude na ovim prostorima, svi smo složni kako se ovo pitanje mora što brže riješiti'', rekao nam je dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović za Vecernji.ba.

Dodao je kako bi Vlada HNŽ-a sada trebala utvrditi koliko će novca iz proračuna biti odvojeno za ovu namjenu, a nakon toga će svaki budući županijski proračun imati stavku u kojoj će biti osigurana sredstva za zdravstveno osiguranje vjerskih službenika u HNŽ-u.

Konačno suglasni

''To je jedno od pitanja koje moramo riješiti i sredstva za ovu namjenu će biti osigurana. Sve strane su se složile kako je nužno učiniti jedan ovakav potez i siguran sam kako će naputak Skupštine HNŽ-a uskoro realizirati županijska Vlada'', zaključio je Martinović.

Zbog svega spomenutog što je odlučila Skupština HNŽ-a, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a trebao bi izvršiti određene korekcije premija. Ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a Rade Bošnjak kazao je u izjavi za medije kako bi se stopa za umirovljenike trebala povećati s 1,2 na 2 posto te da Zavod od te kategorije stanovništva godišnje uprihoduje oko 2 milijuna, a rashoduje oko 43 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close