Ruke

ZDK: Klub Bošnjaka blokirao konstituirajuću sjednicu

Klubovi Hrvata i Srba predložili su i kandidate za predsjedavajućeg Skupštine ZDK i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, dok Klub Bošnjaka nije predložio potrebne kandidate.
Vijesti / Flash | 21. 11. 2022. u 16:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) odabrani su predstavnici klubova naroda, a zbog nedostatka kandidata za predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK iz Kluba Bošnjaka, sjednica je prekinuta.

Novoizabrani zastupnici u Skupštini ZDK su nakon polaganja zakletve nastavili s radom te su klubovi Bošnjaka s 24 zastupnika za predsjednika kluba izabrali Ćazima Huskića (SDA) dok je za zamjenika izabran Vahid Ramić (SBB). Oba zastupnika su izglasana sa 13 glasova "za".

Klubovi Hrvata i Srba predložili su kandidate

U redu Kluba Hrvata gdje se nalazi devet zastupnika za predsjednicu je izabrana Sanja Renić (BHI-KF), a za zamjenicu Snježana Pandža (DF), s pet glasova "za". U Klubu Srba bila su samo dva zastupnika Mladen Simić (SDP) i Goran Bulajić (DF). Za predsjednika je izabran Simić, a Bulajić je zamjenik.

Klubovi Hrvata i Srba predložili su i kandidate za predsjedavajućeg Skupštine ZDK i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, dok Klub Bošnjaka nije predložio potrebne kandidate.

''Klub Bošnjaka nije dobio potrebnu većinu za prijedlog kandidata za predsjedavajućeg, odnosno, zamjenika predsjedavajućeg'', kazao je predsjednik kluba Bošnjaka Ćazim Huskić. Kao predsjednica Kluba Hrvata, Renić je priopćila da je njihov kandidat za predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Dejan Kovačević, dok je u ime Kluba Srba za istu poziciju predložen Goran Bulajić, prenosi Oslobođenje.

S obzirom da Klub Bošnjaka nije dostavio svoj prijedlog na potvrdu Skupštini ZDK, nisu ispunjeni uvjeti da Skupština nastavi svoj rad, zbog čega Komisija za izbor i imenovanje nije mogla ispuniti imenovanje predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK.

''Imajući u vidu, nisu ispunjeni uvjeti za prelazak na dalje točke dnevnog reda'', kazao je Huskić, aktuelni predsjedavajući Skupštine ZDK, najavivši njen nastavak.

Upitan nastavak sjednice

Osamnaest zastupnika koji su ostali u sali Skupštine ZDK su kazali da sjednica ne može biti završena jer parlamentarna većina smatra da je to moguće po poslovniku iako je Huskić ranije kazao da sjednica ne može biti nastavljena jer nisu ispunjeni ranije navedeni uvjeti.

Zastupnik Alen Kapić je pozvao dopredsjedavajućeg Skupštine ZDK iz ranijeg saziva Mladena Simića da nastavi sa sjednicom, na što je on kazao da sjednica može biti prekinuta samo uz suglasnost Skupštine.

''Konstituirajućom sjednicom predsjedava predsjedavajući, a s obzirom da sjednicom može predsjedavajući dopredsjedavajući, a to sam ja. Napravit ćemo stanku i vidjeti kako ćemo nastaviti dalje sa radom'', kazao je Simić.

Osamnaest zastupnika zatražilo je od tajnika da se vrati kako bi nastavili sa sjednicom, uputili su i pismeni dopis s potpisima te predali na protokol, ali da li će biti nastavljena sjednica i kako još nije poznato.

Kopirati
Drag cursor here to close