vlada bijesna

Zbog vrijeđanja države i terorističke propagande uhićeni turski intelektualci

Vijesti / Flash | 15. 01. 2016. u 11:14 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska policija uhitila je u petak intelektualce, potpisnike peticije kojom se zahtijeva prekid kontroverznih operacija vojske protiv kurdskih pobunjenika, što je izazvalo bijes predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Po naredbi tužitelja, 21 sveučilišni djelatnik priveden je i pritvoren u Kocaeliju u okviru istrage otvorene zbog 'terorističke propagande i uvrede institucija i turske republike', izvijestila je provladina novinska agencija Anadolija.

Gotovo 1200 osoba potpisalo je u ponedjeljak 'inicijativu sveučilišnih djelatnika za mir', zahtijevajući prekid intervencije turskih snaga sigurnosti protiv pristaša Radničke stranke Kurdistana na većinom kurdskom jugoistoku zemlje.

U tekstu naslovljenom 'Neće nas povezivati sa zločinom', potpisnici osuđuju 'namjeran i planiran pokolj kojim se krše turski zakoni i međunarodni ugovori kojih je potpisnica Turska'.

Peticija koju su potpisali i inozemni intelektualci, poput američkog lingvista Noama Chomskog, izazvala je bijes turske vlade, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close