Drama

Zbog velikog požara kritično stanje na Risovcu

Vijesti / Flash | 08. 09. 2012. u 09:15 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak poslijepodne izbio je požar na platou Risovac, lokalitet Pasja stijena, u blizini Parka prirode „Blidinje“.

Vatrena linija duga je preko 3,5 kilometara i na gašenju su osim vatrogasaca angažirani i radnici Šumarstva, koji požar nisu uspjeli zaustaviti, pa se požar veoma proširio na borovu, jelovu i bukovu šumu.

Teren je udaljen od bilo kakve komunikacije više od tri kilometra, a jučer je u večernjim satima u gašenju požara pomagao i turski helikopter.

"Požar prijeti nekolicini gospodarskih objekata i vikendica u području Kedžare, upravo je stigao i helikopter OS BiH koji je započeo s gašenjem. Na terenu imamo postrojbu vatrogasaca iz Tomislavgarada i Jablanice. Ekipa iz Tomislavgrada je uspjela zaustaviti požar na jednom vrlo važnom mjestu i drže ga pod kontrolom što je u ovom trenutku izuzetno važno. Obavijestili smo Vladu Federacije i u ovom trenutku je poslan zahtjev za pomoć kanadera iz Republike Hrvatske, vjerujemo da će se to i dogoditi. Tražimo da se uključe i vatrogasne jedinice iz svih okolnih općina kako bi uspjeli zaustaviti vatru da se ne proširi u središte Vran planine", rekao je zapovjednik jablaničke vatrogasne postrojbe Omer Drežnjak.

Iz neslužbenih informacija koje prenosi lokalni portal Blidinje.net policijska je upava dobila informaciju kako je malo prije izbijanja požara zabilježeno vozilo bh. registarskih oznaka koje su policijski djelatnici pribilježili i tragaju za počiniteljima.

Potpomognut jakom burom, požar se velikom brzinom širi u dva smjera, pri čemu jedan krak ide prema gustoj jelovoj šumi, dok je drugi zahvatio kleku i širi se prema širem prostoru platoa Risovac.

Vatrogasci iz Jablanice su upućeni da pokušaju zaštititi tri stambena objekta i farmu sa oko 1.000 ovaca, te svetište Kedžara, a ukoliko se požar brzo ne zaustavi bit će ugroženo naselje sa oko 1.000 vikendica i stećci na Risovcu.

Park prirode Blidinje sadrži brojne endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta, uz mnogo izvora pitke vode, te poznato svetište Kedžara, gdje se nalazi grob Dive Grabovčeve.

Kopirati
Drag cursor here to close