Gladnih je sve više

Zbog sporosti primjene zakonskih rješenja mogle bi propasti donacije hrane

"Moj stav je da to treba uraditi upravo onako kako smo dogovorili sa upravom na najjednostavniji, najfunkcionalniji i transparentan način".
Vijesti / Flash | 10. 08. 2023. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su donacije hrane oslobođene plaćanja PDV-a jednoglasnom podrškom u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, vrijeme je da se ova zakonska izmjena sprovede u praksi. Dopune zakona o PDV-u koje se odnose na neoporezivanje donacija u hrani objavljene su u Službenom glasniku krajem lipnja. Tako je Upravi za neizravno oporezivanje BiH ostavljen rok od 60 dana da pripremi podzakonski akt, koji ističe. Kada je očekivati da zakon bude u primjeni?

Primjena zakona, nadaju se u udruženjima i javnim kuhinjama koje hrane socijalno ugrožene građane BiH, mogla bi biti moguća već u rujnu. Za to su potrebni podzakonski akti. UNO BiH sačinila je Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o primjeni Zakona u PDV-u, te se nalazi u procesu javnih konzultacija, koje završavaju 11. kolovoza.

"UNO je zatražila i mišljenje od Direkcije za europske integracije BiH vezano za ovaj podzakonski akt, jer ovaj podzakonski akt mora dobiti i pozitivno mišljenje spomenute direkcije. Čim budu ispunjene sve spomenute pretpostavke, UNO će Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o primjeni Zakona u PDV-u u BiH proslijediti Upravnom odboru UNO na usvajanje, nakon čega ide objava tog akta u Službenom glasniku BiH i početak njegove primjene", kazali su iz UNO BiH u prilogu BHRT-a.

Video: Donacije hrane mogle bi propasti zbog sporosti primjene zakonskog rješenja

Inicijatori zakona su Fondacija Mozaik, uz podršku pojedinih državnih parlamentaraca. Iz Mozaika navode slali su Upravi i svoje prijedloge za poboljšanje regulative.

"Moj stav je da to treba uraditi upravo onako kako smo dogovorili sa upravom na najjednostavniji, najfunkcionalniji i transparentan način pa kroz vrijeme unaprjeđivati pravilnik ali sada da krene ovaj proces onako kako je zakon rekao", ističe Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH.

Za Udruženje Pomozi.ba primjena zakona bi značila mnogo, jer samo ovo udruženje na dnevnoj razinipodijeli 1000 obroka, a pored toga imaju i 1000 korisnika kojima doniraju pakete sa prehrambenim proizvodima svakog mjeseca.

"Nama se javljaju već kompanije koje su zainteresirane za doniranje hrane, također postoji veliko zanimanje naših stalnih partnera, kompanija koje nama inače doniraju određenu količinu hrane za još većim donacijama. Dakle svi oni koji su ranije bili u mogućnosti da doniraju određeni iznos nakon primjene ovog zakona će moći donirati još veće količine", ističe Nejra Arslanagić, glasnogovornica Udruge Pomozi.ba.

"Činjenica je da ovako zemlja siromašna baca hranu je strašno loše, a opet s druge strane ljudi nemaju od čega da žive tako da mislim da je ovo nešto pravo dobro", dodao je Miroslav Subašić, predsjednik UG "Mozaik Prijateljstva".

Iz UNO uvjeravaju- oslobađanje od plaćanja PDV-a na hranu koja se donira, a koja je pred istek roka, trebalo bi biti do 8. rujna ove godine, jer evidentno je u našoj zemlji je sve veći pritisak na javne kuhinje, jer je sve više gladnih građana.

Kopirati
Drag cursor here to close