Svojom voljom

Zbog skandala oko otvaranja nove zračne luke gradonačelnik Berlina Wowereit najavio ostavku

Vijesti / Flash | 26. 08. 2014. u 20:12 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit izjavio je u utorak da će podnijeti ostavku 11. prosinca u jeku skandala oko otvaranja novog gradske zračne luke.

Kao gradonačelniku njemačke prijestolnice od 2001. godine, njemu su pripisivane zasluge što je gradu priskrbio "siromašni ali seksi imidž" u međunarodnim okvirima.

Wowereit, socijaldemokrat, uživao je veliku popularnost, ali je njegov ugled ugrožen debaklom oko otvaranja zračne luke Berlin-Brandenburg.

Zračna luka je trebala biti otvorena još 2011. godine.

Wowereit (60), treba odslužiti još dvije godine svog mandata i još je nejasno tko će ga naslijediti na tom položaju.

On je izjavio na konferenciji za novinare u Berlinu da napušta položaj "svojom voljom".

- Ponosan sam što sam dao doprinos pozitivnom razvoju grada - kazao je.

Predviđeno je da nova luka zamjeni berlinske aerodrome Tegel i Schoenefeld i da ima promet od oko 27 milijuna putnika godišnje.

Kao čelnik nadzornog vijeća zračne luke, on je bio žestoko kritiziran zbog višestrukih odgađanja njegovog otvaranja, ali mu je izglasano povjerenje u berlinskom Senatu u siječnju 2013. godine.

On je priznao da je činjenica što zračna luka još nije otvorena njegov "najveći neuspjeh" tijekom 13 godina otkako je na čelu njemačke prijestolnice, ali da to nije jedini faktor u njegovoj odluci da podnese ostavku.

- Neki još misle da je samo to u pitanju. Nije, međutim, samo riječ o tome. Nekoliko puta smo prolazili kroz teška vremena ovdje - kazao je.

Po zanimanju pravnik, Wowereit je postao prvi njemački političar koji se otvoreno deklarirao kao homoseksualac, postajući poznat po svojoj frazi: "Ich bin schwul und das ist gut so" (Ja sam homoseksualac i to je ispravno).

U medijima se pojavila i fotografija kako pije šampanjac iz cipele veleposlanikove supruge i svojevremeno je smatran mogućim protukandidatom kancelarki Angeli Merkel.

On se prvobitno nadao da će najaviti podnošenje ostavke prošlog mjeseca, kazao je, ali je to odgodio zbog njemačke pobjede na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close