Druga strana šuti

Zbog rekonstrukcije puca zgrada u Mostaru?!

Vijesti / Flash | 07. 09. 2016. u 12:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bespravna rekonstrukcija, kako tvrdi inspekcija i stanari ulaza Brune Bušića 6 u Mostaru, dovela je to toga da su nakon nedavnog potresa počeli pucati zidovi stanova iznad poslovnog prostora u kojem se već godinu dana vrši prilagodba.

U pismu portalu Bljesak.info, stanari navode kako je njihova borba protiv rekonstrukcije prostora u kojem je srušen nosivi zid uzaludna jer, unatoč brojnim dopisima, i inspekcijskom nalogu da se radovi obustave, njihova agonija još uvijek traje.

''Zakupac prostora koji se nalazi u prizemlju naše zgrade je početkom 2015 .godine bez građevinske dozvole za izvođenje radova, angažirala radnike koji su u potpunosti izrezali jedan nosivi zid zgrade od 10 etaža/katova, čime je umanjila statičku nosivost zgrade, a time i bitno narušila sigurnost zgrade i stanara koji u njoj žive. Po pozivu stanara, ispred Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara na lice mjesta je izašao gradski inspektor, te naložio hitno vraćanje stvari u prvobitno stanje'', navode stanari i dodaju kako je zaključeno da je rušenje ovog zida ''značajno smanjilo'' nosivost ovog zida na prijem horizontalnih sila (potres, vjetar), te je predložio sanaciju koja ''donekle'' ublažava počinjenu štetu.

Stanari dalje navode kako su obaviješteni da je zakupac prostora, Marijana Marić, postupila po mišljenju stručnjaka, ali da ''stanje na terenu nije vraćeno u prvobitno kako je to bilo naloženo u rješenju inspektora''.

''Prvi zemljotres koji se dogodio u siječnju 2016. i koji je pogodio i Mostar je već pokazao štetne posljedice rušenja ovog zida za stanove na prvim katovima zgrade'', upozoravaju stanari i navode kako su u srpnju nastavljeni radovi unatoč, kako tvrde, nepostojanju građevinske dozvole.

Stanari, priloživši dokumentaciju koju su poslali institucijama, navode kako je naloženo investitoru bespravne rekonstrukcije da odmah obustavi sve radove, i u roku od 15 dana ishodi potrebnu građevinsku dozvolu (za koju je potrebna suglasnost svih stanara), te da prostor dovede u prvobitno stanje.

U Rješenju Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara, koje je zaprimljeno u srpnju ove godine, nalaže se investitoru ''bespravne rekonstrukcije poslovnog prostora da odmah po prijemu ovog rješenja obustavi sve radove na daljnjoj rekonstrukciji i da teren dovede u prvobitno stanje''. Nalaže se i ishođenje potrebnog rješenja za građenje.

No, stanari tvrde kako ih još uvijek nije kontaktirala povodom ishođenja građevinske dozvole za što joj oni trebaju dati svoj pristanak te da nemaju jamstva da je učinjeno ono što je inspekcija naložila.

''Po prijemu ovog Rješenja, ponovo se nastavljaju konstruktivni radovi u spomenutom prostoru, zbog čega inspektor ponovo biva kontakiran od stanara da izađe na lice mjesta. U tom momentu saznajemo od inspektora da gospođa Marić stanje vraća u prvobitno po njegovom nalogu. Na naše pitanje da nam se pokaže projektna dokumentacija na temelju koje se stanje vraća u prvobitno, pokazane su nam dvije stranice mišljenja vještaka Mire Kordića, bez bilo kakvog proračuna, bez prikazanog prvobitnog stanja i bez ovjere od strane nadležnih institucija. Također, na naš upit o tome koje lice vrši stručni nadzor nad izvođenjem spomenutih radova, konstatirano je da nije angažirano takvo stručno lice. Na naš upit da li investitor ima građevinsku dozvolu, gospođa Marić se izjasnila negativno, odnosno da i dalje nema potrebnu dozvolu za izvođenje građevinskih radova'', navode stanari dodajući kako su pismo s ovim upozorenjem poslali i županijskoj inspekciji koja se proglasila nenadležnom.

Stanari navode kako ne mogu vjerovati da se radovi izvode unatoč brojnim dopisima institucijama i da ''nitko ne reagira na činjenicu da investitor još uvijek nije osigurao građevinsku dozvolu''.

''Sve javne ustanove se kontaktirane, od tužiteljstva, policije, gradske inspekcije, županijske inspekcije. I nitko ništa, čekaju da bude zemljotres, pa da poginemo. Da apsurd bude veći, ovih dana pristižu i pozivi od policijskog inspektora za narušavanje javnog reda i mira na vlasnike etažnih jedinica koji su sišli i zahtijevali da prestane i dalje urušavati temelje nosivog zida dok ne dođe inspektor. Situacija se svela na to da kao kad ugledaš lopova na ulici da krade od žene torbu i ti trčiš za njim i hoćeš da vratiš torbu, a policija procesuira tebe jer kršiš javni red i mi, a lopov i dalje uredno nastavlja s krađom. I nitko ništa. To je naša država'', navode stanari za Bljesak.info.

Pokušali smo čuti i priču investitorice Marić, ali smo ostali uskraćeni za izjave i za dokumentaciju za koju tvrdi da ju ima. Nakon telefonskog poziva u kojem nam je rekla da pazimo što pišemo, u razgovoru u, kako je zatražila ''četiri oka'', nije željela da snimimo izjavu niti je željela predočiti dokumentaciju tvrdeći kako je uradila sve što joj je naloženo.

Kopirati
Drag cursor here to close