Kamčatka

Zbog potresa od 7,8 po Richteru proglašena opasnost od tsunamija

Vijesti / Flash | 18. 07. 2017. u 06:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potres snage 7,8 stupnjeva Richterove ljestvice pogodio je oblast u blizini ruskog poluootoka Kamčatke, zbog čega je objavljeno upozorenje na tsunami, ali je opasnost prošla, priopćili su Američki geološki institut i Pacifički centar za upozoravanje na tsunami.

Potres se dogodio u 11.34 sati po lokalnom vremenu na oko 200 kilometara od grada Nikolskoay, na Beringovom otoku. Epicentar je bio zapadno od Atua, najzapadnijeg i najvećeg otoka u ovoj oblasti.

Potres je bio veoma plitak, samo 10 kilometara ispod morskog dna, što je pojačalo njegov efekt, ali je bio udaljen od kopna i za sada nema izvještaja o žrtvama ili šteti.

Odjel ruskog Ministarstva za izvanredne situacije na Kamčatki upozorilo je da bi valovi visine do pola metra mogli da stići do Nikolskoya.

Američki Pacifički centar za upozoravanje na tsunami objavio je da su "opasni valovi mogući na obali do 300 kilometara od epicentra potresa".

Kasnije je objavljeno da svi podaci ukazuju na to da je opasnost prošla. Potres ove magnitude obično izaziva veliko razaranje na kopnu.

Poslije glavnog potresa uslijedili su brojni naknadni udari, uključujući nekoliko potresa snage iznad pet stupnjeva.

Kopirati
Drag cursor here to close