Agencija za statistiku

Zbog nedostatka kvoruma otkazana sjednica Središnjeg popisnog biroa

Vijesti / Flash | 14. 04. 2016. u 15:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Središnjeg popisnog biroa, koja je bila zakazana za danas, zbog nedostatka kvoruma, odgođena je do narednog tjedna. Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, zbog neuvezanosti avio linija nije uspio na vrijeme vratiti se sa službenog puta. S druge strane član Središnjeg popisnog biroa Zoran Perković, pomoćnik ministra Ministarstva vanjskih poslova BiH, na putu je izvan BiH zbog ranije preuzetih obveza, priopćili su iz Agencije za statistiku BiH, jalja Fena.

Iz Agencije za statistiku naglašavaju da će objaviti termin narednog sastanka.

Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH kazao je da je dobio informaciju da je direktor Agencije Velimir Jukić u Luksemburgu te da nije mogao uvezati letove. Inače, kako je i potvrđeno Velimir Jukić je imao sastanak s predstavnicima Eurostata.

''Koliko ja znam sastanak je bio jučer i mislim da je gospodin Jukić mogao doputovati iz Pakistana, a ne iz Luksemburga. Ovo je pokušaj da se namjerno odugovlači s rješavanjem ovog problema koji to zapravo i nije jer imamo jasne preporuke IMO tima i vrijeme je da se usvoji jedinstvena metodologija obrade podataka'', kazao je Fatić. Izjavio je da je danas došao novi prijedlog iz Zavoda za statistiku RS-a koji je zapravo korak unazad.

''Riječ je o prijedlogu iz ožujka 2015. godine, a mi smo poslije toga imali još nekoliko sastanaka sa IMO-om te je ovaj prijedlog zapravo vraćanje unazad'', istaknuo je Fatić. Fatić je kazao da je sretan zbog činjenice da i Tužiteljstvo BiH istražuje ovaj slučaj kako bi se ukoliko propadne 50 milijuna KM mogao utvrditi krivac za ovu situaciju, pišu Nezavisne novine.

Upitan da kaže odnosi li se preko 120.000 popisnica odnosi na Bošnjake i Republiku Srpsku, Fatić je rekao da, koliko on zna, 80 posto popisnica je iz FBiH, a 40 posto iz RS-a. Radmila Čičković direktorica Zavoda za statistiku RS istaknula je da je doputovala iz Banja Luke i da je u zadnji čas saznala da je ova sjednica otkazana. Ona je izrazila nadu da će se što prije održati ova sjednica kako bi se do 1. srpnja mogli objaviti službeni rezultati Popisa iz 2013. godine. Ona nije željela iznositi detalje o tome što novi prijedlog iz RS-a precizira, ali je istaknula da rezident ne može biti npr. stanovnik Njemačke.

''Naš prijedlog je u potpunosti u skladu sa Zakonom o Popisu stanovništva i to je zapravo prijedlog 4 koji smo mi još prošle godine ponudili kao rješenje. Naravno da stanovnik neke daleke zemlje ne može biti rezident niti jedna osoba može biti rezident dvije zemlje jer zna se što su dnevne migracije'', istaknula je Čičković pojašnjavajući da nerezidentni imaju pravo glasa ako su državljani BiH. Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statistiku kazao je da se obraća javnosti jer osjeća potrebu da građanima ove zemlje pojasni što se događa, pišu Nezavisne.

''Federalni zavod za statistiku od početka u potpunosti podržava sve preporuke IMO tima i volio bih da i novinari mogu nazočiti na sjednici SPB-a da vide kako to sve izgleda'', istaknuo je Kremić. Nitko od govornika nije mogao potvrditi, ali niti negirati je li ovo posljednja propuštena prilika za donošenje jedinstvene metodologije obrade podataka kakao bi se rezultati mogli objaviti do 1. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close