Parlamentarna skupština SEECP

Zbog izaslanika Beograda i Prištine nije usvojena deklaracija

Predsjedavajuća Parlamentarne skupštine SEECP-a Borjana Krišto rekla je na konferenciji za novinare da se u SEECP-u sve odluke donose konsenzusom i da na odborima nije postignut konsenzus o tome da se usvoji deklaracija.
Vijesti / Flash | 22. 06. 2019. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:BHRT / Parlamentarna skupština SEECP

Parlamentarna skupština Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi na sjednici u Sarajevu nije usvojila završnu deklaraciju, jer izaslanstva Beograda i Prištine nisu mogle postići konsenzus o amandmanima koji su se odnosili na slobodu kretanje robe i međunarodne ugovore.

Predsjedavajuća Parlamentarne skupštine SEECP-a Borjana Krišto rekla je na konferenciji za novinare da se u SEECP-u sve odluke donose konsenzusom i da na odborima nije postignut konsenzus o tome da se usvoji deklaracija.

Podsjetivši na to da je za vrijeme bosanskohercegovačkog predsjedavanja SEECP-om u travnju ove godine u Beogradu potpisan povijesni sporazum prema kojem će do 2021. godine među zemljama zapadnog Balkana biti ukinut roaming, predsjedavajuća Krišto naglasila je da će na taj način više od 15 milijuna ljudi u regiji direktno osjetiti pogodnost nesmetanog komuniciranja, na isti način kao i stanovnici EU, prenosi BHRT.

Predsjedavajuća Krišto je pozvala predstavnike parlamenata u zemljama regije da se, zajedno s predstavnicima vlada, snažnije uključe u realizaciju Akcijsog plana za stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora među zemljama jugoistočne Europe.

Ističući kako su Berlinski proces i novi pristup EU prema zemljama jugoistočne Europe izuzetno značajni za Bosnu i Hercegovinu, Krišto je upozorila na to da je integracioni put naše zemlje opterećen raznim problemima i izazovima, od kojih je, kako je rekla, jedan od najvećih izmjena Izbornog zakona u pravcu primjene temeljnih demokratskih standarda kroz uvažavanje demokratski izražene političke volje sva tri konstitutivna naroda u BiH.

S tim u vezi, izrazila je uvjerenje da BiH može pronaći dovoljno unutarnjeg potencijala za dogovor i prevladavanje izazova, isključivo na tragu europskih političkih vrijednosti dijaloga, kompromisa i konsenzusa.

Na 6. plenarnoj sjednici PSSEECP-a najavljeno je da će održavanjem ministarskog i predsjedničkog summita SEECP-a 8. i 9. srpnja u Sarajevu naša zemlja okončati jednogodišnje predsjedavanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close