Tužiteljstvo BiH

Završeno saslušanje Bakira Izetbegovića

Vijesti / Flash | 03. 02. 2016. u 15:41 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završeno je saslušanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SDA Bakira Izetbegovića u Tužiteljstvu BiH u svojstvu svjedoka u slučaju koji se na Sudu BiH vodi protiv Fahrudina Radončića i Bakira Dautbašića, prenosi N1.

Izetbegović je u Tužiteljstvu BiH dao izjavu u svojstvu svjedoka, u vezi iskaza o okolnostima imenovanja veleposlanice u Sloveniji Nermane Hadžijahić. I sam Izetbegović je nedavno izjavio da će vrlo rado doći u Tužiteljstvo BiH i dati izjavu o svojim saznanjima i okolnostima prilikom imenovanja veleposlanice u BiH.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH imenovalo je Nermanu Hadžijahić na mjesto veleposlanice u Sloveniji pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Naime, Hadžijahić je imenovana kao kandidatkinja Saveza za bolju budućnost, iako iz ove stranke navode da njeno ime nikada nije prošlo službenu proceduru u stranci kakva je inače praksa SBB-a.

Radončić je Izetbegoviću poslao CV Nermane Hadžijahić nakon čega je Izetbegović na sjednici Predsjedništva odmah predložio njezino imenovanje što je, kako je kazao i sam Radončić, začudilo i njega.

Imenovanju Hadžijahić prethodile su sumnjive radnje između Bakira Dautbašića i Zijada Hadžijahića, inače uposlenika Američkog veleposlanstva. Kako je tužitelj Božo Mihajlović naveo na ročištu o određivanju pritvora Dautbašiću, u zamjenu za mjesto veleposlanice u Sloveniji, Hadžijahić je pokušao lobirati unutar Američkog veleposlanstva u našoj zemlji, da se zaustavi istraga protiv Dautbašića.

Kopirati
Drag cursor here to close