UIO BiH

Završena rasprava na disciplinskom postupku protiv 'zviždača' Emira Mešića

Disciplinski postupak protiv Mešića bio je zatvoren za javnost.
Vijesti / Flash | 08. 10. 2020. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U centrali Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) u Banja Luci završena je rasprava u disciplinskom postupku koji ova institucija vodi protiv Emira Mešića, koji ima status ''zviždača''. Mešić se tereti da je svojim medijskim istupima, u kojima je upozoravao na nepravilnosti, ''nanio štetu ugledu ove institucije''.

Mešić je status ''zviždača'' dobio zbog prijavljivanja nepravilnosti u radu rukovodstva Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Nakon toga, UIO BiH je protiv njega pokrenuo dva disciplinska postupka – prvi se odnosi na javne istupe, u kojem je danas okončana rasprava i očekuje se odluka, dok se u drugom preispituje njegova uloga u nabavci i izboru ponuđača za nabavku higijenskih sredstava za Granični prelaz Rača.

Završeni disciplinski postupak odnosi se na Mešićeve javne istupe u kojima je govorio o nepravilnostima prilikom dodjele naplate parkinga na carinskim terminalima privatnim kompanijama, što je prijavio i Državnom tužiteljstvu. O tome je Mešić javno govorio za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Mešić je nakon okončanja rasprave na disciplinskom postupku kazao da očekuje pozitivan ishod disciplinske komisije UIO-a BiH.

''Očekujem pozitivan ishod jer sam ja postupao u skladu sa zakonom. Nadam se da će komisija biti nepristrasna. Drugačija odluka bi dovela u pitanje i Zakon o zaštiti zviždača'', rekao je Mešić danas za BIRN BiH.

Disciplinski postupak protiv Mešića bio je zatvoren za javnost.

U ovoj instituciji ranije su, u odgovoru za BIRN BiH, odbacili da je pokretanje disciplinskog postupka, nakon što je Mešić upozorio na nepravilnosti u UIO-u, povezano sa njegovom prijavom Tužiteljstvu, dobijanjem statusa ''zviždača'' i istupima u medijima.

''Protiv državnog službenika Mešić Emira pokrenut je disciplinski postupak dana 27. srpnja 2020. godine, usljed postojanja osnovane sumnje da je učinio težu povredu službene dužnosti propisanu odredbama Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u UIO-u (…) – iznošenje neistinitih navoda o radu Uprave u javnost, iznošenje neistinitih navoda o menadžmentu Uprave i radnim kolegama, iznošenje neprimjerenih javnih komentara, a naročito komentara i negativnog mišljenja o politici institucija BiH i Uprave i osobnih izjava ili mišljenja koja bi se mogla tumačiti kao službeni komentari'', odgovorili su iz UIO-a BiH pred početak završenog disciplinskog postupka.

Predsjednik Samostalnog sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH, jednog od dva sindikata koji postoje u ovoj instituciji, Đurađ Krpić za BIRN BiH je kazao da oni jesu upoznati sa tim da se protiv Emira Mešića vode disciplinski postupci, ali da ne znaju detalje.

''Što se tiče prvog postupka, mislim da tu ne može biti problema jer nije Mešić tu mogao sam da odlučuje. Oko drugog postupka, za istupanje u medijima, ne znam detalje. Znam samo da smo mi, kao sindikat, ranije odobrili da finansijski pomognemo i obezbijedimo pravnu pomoć Emiru Mešiću'', rekao je za BIRN BiH Đurađ Krpić.

Iz drugog sindikata Uprave za indirektno oporezivanje tvrde za BIRN BiH da nisu upoznati sa slučajem Emira Mešića, budući da on nije njihov član.

''Gospodin Mešić se ne nalazi u našoj bazi članova pa tako mi nismo ni upoznati sa tim disciplinskim postupcima. Mi pružamo pomoć u zaštiti od disciplinskih postupaka samo članovima našeg sindikata. Svako ima pravo i mogućnost da postane članom sindikata'', kazala je predsjednica Sindikata UIO-a Ana Mrnjavac.

Za sada nije poznato kada bi disciplinska komisija UIO-a mogla da donese odluku u slučaju završenog disciplinskog postupka u kojem je Emir Mešić optužen da je medijskim istupima naštetio ugledu institucije.

Ne zna se ni kada će biti nastavljen prvi disciplinski postupak u kojem se preispituje Mešićeva uloga u nabavci higijenskih sredstava za potrebe Graničnog prelaza Rača, javlja BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close