Vjerski događaj

Završena istraga o spornim uniformama u BiH

Vijesti / Flash | 26. 01. 2015. u 16:34 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane BiH Zekerijah Osmić je 20. siječnja izdao naredbu Generalnom inspektoratu Ministarstva obrane BiH (MOBiH) da provede istragu u vezi s okolnostima nastanka fotografije objavljene na Facebook profilu osobe inicijala S.P., na kojoj je evidentirana nazočnost oko deset profesionalnih vojnih osoba u službenim uniformama OSBiH na skupu s osobama koje su nosile uniforme i obilježja nepoznatog porijekla, priopćeno je danas iz MOBiH.

Na osnovu izvještaja Generalnog inspektorata ustanovljeno je da je sporna fotografija nastala 19. siječnja na lokaciji Gradski most u Banjoj Luci u povodu obilježavanja svečane Bogojavljanske litije koja se tradicionalno obilježava svake godine u tom gradu.

Kako se u priopćenju navodi, ceremoniju svake godine organizira i pozive za nazočnost upućuje Srpska pravoslavna crkva, Parohija banjalučka i Uprava Grada Banja Luka.

''Pripadnicima Oružanih snaga BiH pravoslavne vjere razmještenim u kasarni 'Kozara', za ovu aktivnost bila je omogućena nazočnost ovom vjerskom događaju, u skladu s dokumentima MO i OSBiH koji omogućavaju vjerske slobode'', navodi se.

Međutim, kako se u priopćenju dalje navodi, iako je nazočnost ovoj vjerskoj svečanosti bilo plansko i organizirano, nije postojala povezanost niti namjera zajedničkog sudjelovanja pripadnika OSBiH i osoba sa spornim uniformama i obilježjima.

U vezi s tim, ministar obrane BiH Zekerijah Osmić je izdao smjernice da nadležne službe i zapovjedi trebaju redovno i sveobuhvatno vršiti procjenu okolnosti, dobrobit ili moguću štetu ugledu MO i OSBiH.

''Ovo se posebno odnosi na slučajeve sudjelovanja i nazočnosti pripadnika MO i OSBiH raznim skupovima i vjerskim manifestacijama koje nisu u organizaciji MO i OSBiH, te da preduzmu mjere za očuvanje ugleda institucija obrane BiH'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close