Optužnice i optužbe

Zavod za zdravstvo: Ministar odbio biti rame za plakanje

Vijesti / Flash | 18. 10. 2016. u 13:01 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kad je od nas traženo, a tražila je županijska tužiteljica, onda smo u Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a slali inspekciju rada, koja je svoje nalaze dala nadležnim organima. Na osnovu njih je podnesena optužnica pred Općinskim sudom, a prema nama od suda nije došlo ništa. Još uvijek županijsko Tužiteljstvo tu radi neke stvari'', rekao je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a dr. sc. Goran Opsenica o slučaju nezakonitog upošljavanja u Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a.

Govoreći o direktoru Zavoda, Enizu Čolakoviću, rekao je kako on nije smijenjen.

''Ja vjerujem u presumpciju nevinosti. Kako će se ponašati oni koji su ga u tu poziciju doveli, hoće li ga čekati ne znam. Međutim, to baca jednu sjenu na instituciju koja tako i tako grca u problemima i lošim međuljudskim odnosima'', rekao je ministar zdravstva HNŽ-a na upit portala Bljesak.info tijekom press-konferencije o akutnostima u zdravstvu.

Rekao je kako što se tiče podizanja optužnice ne može reći ništa.

''Ja sam jutros prvi put pročitao da je podignuta optužnica pred Općinskim sudom. Onaj tko je podigao optužnicu može vam reći sadržaj optužnice, ja ne znam koji je sadržaj optužnice. Vi znate da se stalno pojavljuju medijski natpisi vezano za ovo i ono'', rekao je Opsenica i dodao kako ga je ''kolega Čolaković pisao i molio da ga primim, da mi demantira novinske natpise''.

''Ja sam ga odbio, rekao sam da ja o njegovom radu ne sudim kroz novinske natpise i da nema potrebe da ih demantira, da o njegovom radu govore njegovi rezultati, postoji izvješće o radu. Bilo je jučer na vladi. Postoji financijsko izvješće. Sve nam je jasno kako Zavod radi, nema potrebe da kad god da netko prozove zbog ovoga i onoga da dođe meni da mu ja budem rame za plakanje'', rekao je Opsenica.

Podsjećamo, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a optužen je za zlouporabu položaja ili ovlasti što je i potvrđeno iz Općinskog suda Mostaru.

Prema optužnici, njemu se spočitava da je 16. siječnja ove godine, radeći na poslovima ravnatelja ovog zavoda, a u namjeri da drugom pribavi korist iskorištavanjem svojih ovlasti odgovorne osobe i službenog položaja, postupio protivno odluci Vlade HNŽ-a o zabrani zapošljavanja državnih službenika i namještenika u ustanovama i drugim institucijama koje se financiraju iz proračuna, te primio u radni odnos Dalilu Ivanković, magistricu kemije bez radnog iskustva, te ju postavio na mjesto voditeljice Odjela za sanitarnu kemiju i dijagnostiku ovog zavoda.

Tako mu se spočitava da je time postupio i protivno sistematizaciji radnih mjesta u sklopu pravilnika o unutarnjoj organizaciji rada od studenog 2007. kojim je određeno da voditelj Odjela mora biti sanitarni kemijski specijalist diplomirani inženjer kemije i imati najmanje tri godine radnog iskustva u struci. Također, kako se navodi, Čolakovič je zanemario činjenicu da je, po zaključku Skupštine HNŽ-a od kraja prošle godine, bio dužan ispred zdravstvene ustanove sačiniti prijedlog plana novog zapošljavanja za ovu kalendarsku godinu na koji će, preko resornog ministra, davati suglasnost Vlada HNŽ-a.

S druge strane, Inspekcija rada Ministarstva zdravstva , rada i socijalne skrbi utvrdila je da je direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije protuzakonito uposlio i Munira Mehovića.

Kako doznajemo, Mehović je doveden na mjesto voditelja laboratorije dok Dalila Ivanković ne stekne potrebno radno iskustvo. No, riječ je o upošljavanju po ugovoru o djelu nije u skladu sa Zakonom o radu.

''S obzirom da su inspekcijskim nadzorom utvrđene nepravilnosti i nedostatci koji se odnose na radno angažiranje Mehović Munira, županijski inspektor rada će u s kladu sa Zakonom propisanim ovlastima, Zavodu za javno zdravstvo HNŽ, kako poslodavcu rješenjem narediti otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i nedostataka u određenom roku'', navodi se u rješenju županijske inspekcije.

Kopirati
Drag cursor here to close