Bez novaca

Zavod za transfuziju FBiH pred kolapsom

''Za nekoliko mjeseci doći će u pitanje funkcioniranje Zavoda, koje je bitno prije svega za funkcioniranje Kliničkog centra Sarajevo pa svega ostalog.''
Vijesti / Flash | 30. 05. 2019. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH nalazi se pred kolapsom. Vrata ove medicinske ustanove mogla bi uskoro biti zatvorena, jer, kako piše Avaz, materijala za rad i novca za plaće ima samo do rujna.

Materijalni troškovi

Zbog ovog problema federalna zastupnica Faika Mujanović-Glamočanin (SBB) još u petak je poslala urgenciju Federalnoj vladi i Ministarstvu zdravstva FBiH. Ona je istaknula da su joj se iz Zavoda obratili kao kolegici, liječnici, te je nadležnima poslala zahtjev da budu osigurana sredstva za repromaterijal, materijalne troškove i plaće uposlenicima.

''Za nekoliko mjeseci doći će u pitanje funkcioniranje Zavoda, koje je bitno prije svega za funkcioniranje Kliničkog centra Sarajevo pa svega ostalog. KCUS nijedan dan ne bi mogao raditi bez Zavoda, koji, zamislite apsurda, od Federalne vlade ove godine nije dobio nijednu uplatu. Zato očekujem da će Vlada poduzeti korake na rješavanju problema. Ovo je jedini zavod ovog tipa na nivou Federacije'', kazala je Mujanović-Glamočanin.

Dodaje da je Zavod do 2013. godine imao godišnju tranšu od 1,5 milijuna KM, ali već naredna je smanjena na 1.125.000 maraka. Zavod je lani gubitak pokrio iz akumuliranih sredstava, ali tog novca više nema.

Nabavka opreme

''Od 2010. godine financijeri nisu uplatili ni marku za servisiranje, nabavku opreme i potrošnog materijala. Parlament je usvojio proračun  Federacije za ovu godinu, ali Zavoda nema u planovima'', ističe Mujanović-Glamočanin.

S druge strane, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić ističe da nema takve informacije.

''Mi redovno transfere radimo. Ministarstvo financija u roku od deset dana će potpisati ugovor i transferi će normalno ići kao što su i išli. Takva je odluka donesena na posljednjoj sjednici Vlade. Neko žuri prije nego što se dogodi da se osigura za svaki slučaj. Sve je u nekoj redovnoj proceduri'', kazao je Mandić.

Ni marka od Vlade FBiH

Direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Jasminka Kurilić kazala je za „Dnevni avaz“ da je od 2014. do 2018. godine Zavod dobivao doniranu opremu.

''U tom periodu Vlada FBiH nije nam dostavila nijednu marku. Sva oprema redovno se servisira, što omogućava sigurnost i kontinuirani rad. Opremu smo zanavljali iz akumuliranih sredstava iz ranijih godina. Zavod je prošlu godinu završio s minusom od 1,2 milijuna KM, ali je unatoč tome razvijao djelatnost, unapređivao kvalitet usluga i proizvoda i poštovao sva prava uposlenika'', kazala je Kurilić.

Kopirati
Drag cursor here to close