Isti problemi

Nema pomaka u Zavodu "Pazarić"

"Mi sredstva za prijem radnika i skrb korisnicima moramo zaraditi. U ovom momentu mi nemamo financijska sredstva za prijem nekih desetak stručnih radnika''
Vijesti / Flash | 05. 10. 2021. u 08:46 BHRT
U Zavodu Pazarić manjak stručnih kadrova, zbog dugova nema zapošljavanja

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zavodu Pazarić, koji skrbi za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju, nije izvršena sistematizacija, niti je uposlen adekvatan broj stručnih kardova, što znači da nisu osigurani minimalni standardi za obavljanje djelatnosti, navodi se u izvješću za 2020. godinu Ureda za reviziju inistitucija FBiH.

Iz uprave ove ustanove kažu kako ne mogu uposliti novi kadar, jer ova ustanova duguje više od 900 tisuća maraka dobavljačima. Također, navode kako županijski centri za socijalnu skrb ne izmiruju obveze za svoje štićenike.

Zavod u Pazariću trenutno skrbi za 330 korisnika. Kako su pokazali nalazi revizora, ova ustanova za taj broj korisnika treba uposliti znatno više stručnog kadra.

Prema federalnom pravilniku o standardima za pružanje usluga u socijalnim ustanovama u Zavodu Pazarić bi trebalo biti zaposleno 183 radnika, no trenutačno ih je 149. Iz uprave tvrde kako nemaju novaca za zapošljavanje novih radnika, niti da ima dovoljno stručnog kadra na tržištu rada.

Pravilnik propisuje da bi Zavod Pazarić trebao imati jednog defektologa na 30 korisnika, te jednog logopeda i psihologa na 70 korisnika. U ovom trenutku taj stručni kadar Zavod Pazarić nema.

"Mi sredstva za prijem radnika i skrb korisnicima moramo zaraditi. U ovom momentu mi nemamo financijska sredstva za prijem nekih desetak stručnih radnika. Napravljen je u srpnju mjesecu dugoročni plan zapošljavanja", rekao je Samir Suljević, direktor JU Zavod za zbirnjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Iz Uprave Zavoda Pazarić dodaju kako treba mijenjati način financiranja ove ustanove. Zbog dugovanja kantonalnih centara za socijalnu skrb od oko milijun i 100 tisuća KM, prema Zavodu, nije moguće govorit o boljim uvjetima za korisnike.

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju koja su smještena u nekim drugim ustanovama, ogorčeni su na to da se situacija u Pazariću svih ovih godina nije znatno promijenila.

"Ja sada apeliram na javnost da se zaustavi ovakav odnos prema djeci u Pazariću, da se ova firma doslovno restartuje i da se napravi kako treba ili da ne postoji'', kaže Edo Čelebić iz Vijeća roditelja JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica.

"Mislim da resorno Ministrstvo je neko tko je najodgovorniji, dakle osnivač te ustanove. Dakle Vlada Federacije treba nam predočiti plan rada na koji način će se poboljšati Zavoda Pazarić, mislim na deinstitucionalizaicju i reorganizaciju", izjavila je Ines Kavalec iz Udruženja "Dajte nam šansu".

Podsjećamo, slučaj Pazarić dospio je u središte pozornosti nakon što je u studenom 2019. godine zastupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH Sabina Ćudić objavila fotografije koje svjedoče o nehumanom tretmanu djece u ovom Zavodu. Slučaj je dobio i sudski epilog, na Opićinskom sudu u Sarajevu potvrđena je optužnica protiv tri bivša ravnatelja Zavoda.

"Kako popraviti situaciju u Zavodu Pazarić. Okončanjem sudskih procesa, krivičnom odogovornošću odgovornih za zlostavljanje štićenika, posvećenost procesu deinstitucionalizacije, a to znači postupno zatvaranje zavoda kakav je Pazarić, kroz upućivanje štićenika na život u zajednici. Djeca u Zavodu Pazarić ne mogu biti iza metalnih ograda", rekla je Sabina Ćudić, zastupnica u Parlamentu FBiH.

U međunarodnim konvencijama o pravima djeteta i osoba s invaliditetom, koje je BiH usvojila prije 30 godina, navedeno je kako je institucionalno zbrinjavanje djece s poteškoćama u razvoju štetno po njihov razvoj i sigurnost.

Kopirati
Drag cursor here to close