Dan Republike Srpske

Zatraženo postavljanje punktova oko Sarajeva od 7. do 10. siječnja

Vlasti entiteta Republika Srpska su odlučile da ovogodišnji defile entitetske policije, borbenih vozila i ostalih sudionika povodom 9. januara kao Dana Republike Srpske, bude održan u Istočnom Sarajevu umjesto u Banja Luci, kao do sada.
Vijesti / Flash | 04. 01. 2023. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici boračkih udruženja i nevladinih organizacija Kantona Sarajevo zatražili su danas od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt da osigura sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske neustavno.

Od Tužiteljstva BiH predstavnici boračkih udruženja traže da hitno otvori istragu nepoštovanja te odluke Ustavnog suda BiH, a od predstavnika vlasti na državnom, entitetskoj i kantonalnoj razini da se “izjasne i usprotive obilježavanju neustavnog 9. januara”.

Punktovi oko Sarajeva

Od ministarstava unutarnjih poslova Federacije BiH i Kantona Sarajevo zatražili su da od 7. do 10. siječnja postave punktove oko Sarajeva i to od Pala, Lukavice, Dobrinje, Trebevića, “radi sprečavanja incidenata, posebno kod sugrađana koji su civilne žrtve rata”.

Od Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo traže “da budu kontrolirana sva sumnjiva vozila i da budu oduzeta sva obilježja koja narušavaju sigurnost, unose nemir i nepovjerenje građanima Sarajeva”. Naveli su da se “takvim vozilima ne smije dopustiti ulaz u Sarajevo”, prenosi N1.

“Svi sudionici koji idu na tu neustavnu proslavu, svi autobusi i borbena vozila, treba da budu vraćeni s teritorije Kantona Sarajevo. Ti sudionici samo žele napraviti incidente”, naveli su predstavnici boračkih udruženja koji su se okupili u Memorijalnom kompleksu Kovači u Sarajevu.

Naveli su da će svoje zahtjeve u pisanoj formi poslati svim institucijama i upozorili da će, ako ne dobiju odgovor od njih, “pozvati narod da se samoorganizira, da se naprave barikade i spriječi ulazak tih vozila”.

Defile u Istočnom Sarajevu

Vlasti entiteta Republika Srpska su odlučile da ovogodišnji defile entitetske policije, borbenih vozila i ostalih sudionika povodom 9. januara kao Dana Republike Srpske, bude održan u Istočnom Sarajevu umjesto u Banja Luci, kao do sada.

Da bi sudionici i borbena vozila iz ostalih dijelova ovog entiteta mogli stići u Istočno Sarajevo moraju proći preko teritorije Federacije BiH i Kantona Sarajevo, osim ako ne bi putovali nekadašnjim koridorom do Bijeljine, potom od Zvornika do Pala, a onda zaobilaznim putem preko Trebevića do Lukavice u Istočnom Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close