Nečovječno postupanje

Zatražena veća kazna za Ivana Zeleniku zbog optužbi za ratni zločin

Vijesti / Flash | 25. 08. 2016. u 12:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH zatražena je veća kazna za Ivana Zeleniku zbog optužbe da je počinio ratni zločin u Mostaru, dok njegova obrana smatra da treba biti oslobođen ili da mu se ponovno sudi.

Tužiteljica Fikreta Vranjkovina zatražila je da bude uvažena žalba županijskog tužitelja iz Mostara, koji je predložio veću kaznu od dvije i pol godine zatvora, na koliko je Zelenika prvostupanjskom presudom osuđen.

Zelenika je prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Mostaru proglašen krivim za nečovječno postupanje prema Almiru i Muhamedu Laliću u studenom 1993. godine, odnosno u svibnju 1994. godine.

Obrana se žalila po svim osnovama. Prema mišljenju obrane, oštećeni Muhamed Lalić nije bio sposoban da daje iskaz, a u izjavama Almira Lalića su brojne proturječnosti. Branitelj Branko Karadeglić na ročištu je istaknuo niz razloga zbog kojih smatra da su u prvostupanjskom postupku bila prekršena prava na obranu.

''Ostali smo uskraćeni za mišljenje vještaka je li Muhamed Lalić nakon liječenja bio sposoban da sudjeluje u postupku i daje izjavu'', kazao je Karadeglić.

Po njegovim riječima, neobjašnjivo je što obrani nije dopušteno da izravno ispita kćer oštećenog. Također, kako je naveo, nedopustivo je što je Prvostupanjsko vijeće na više mjesta iskaze svjedoka obrane ocijenilo kao “neuvjerljive” i “sračunate da pomognu optuženom”.

''Kada sud kaže da oštećeni nema razloga da ne govori istinu, zaboravlja se da živimo u vremenu velikog moralnog posrnuća. Čudi me da sud nije razjasnio tko je Ivan Zelenika Zele iz Mostara. Svjedoci Alen i Omer su dali sliku tko je taj čovjek, da su bili kod njega jer je bila dobra hrana i dobar odnos'', naveo je Karadeglić.

Obraćajući se Vijeću Vrhovnog suda, optuženi Zelenika je kazao da jeste bio na čelu inženjerijske jedinice i da je više “nosio lopatu nego pušku”.

''Dobio sam optužnicu sa kojom nemam blage veze… Moguće je da je Almir dobio degeneka, ali nije od Ivana Zelenike'', kazao je optuženi.

Zelenika je proglašen krivim da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u studenom 1993. godine fizički zlostavljao Almira Lalića na prinudnim radovima u Šantićevoj ulici u Mostaru. Osuđen je i da je u svibnju 1994. udarao i pljuvao Muhameda Lalića u njegovom stanu u Mostaru.

Vrhovni sud će naknadno donijeti odluku po žalbama, javio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close