''Ne vidi odgovornost''

Zatražena sankcija - tužitelj i član parlamentarnog odbora u isto vrijeme

Zatražena sankcija za bivšeg tužitelja, tužitelj Miroslav Janjić ne vidi odgovornost.
Vijesti / Flash | 21. 07. 2023. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Disciplinska tužiteljica je, nakon ulaganja pet materijalnih dokaza, ocijenila da je dokazano da je Miroslav Janjić obavljao nespojive funkcije kao tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i član parlamentarnog odbora.

Na glavnoj raspravi pred Prvostupanjskom disciplinskom komisijom, Janjić, koji je u međuvremenu imenovan za suca Suda BiH, kazao je da nije odgovoran za prekršaj koji mu se pripisuje, te da je postupao u skladu s propisima i preporukama Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), piše BIRN.

Disciplinska tužiteljica Alma Hasanović u dokaze je uložila odluku o imenovanju Janjića u Odbor za žalbe građana na rad policijskih službenika Parlamentarne skupštine BiH, kao i zapisnik s konstitutivne sjednice ovog tijela.

''Nedvosmisleno vidimo da je tuženi član ove komisije'', kazala je Hasanović.

Doktorska disertacija i kompatibilnost

U dokaze je uložila i financijske izvještaje za 2021. i 2022. godinu, u kojima se navodi da je Janjić ostvario više od 10.000 maraka prihoda za rad u Odboru, kao i dopis u kojem se navodi da se nije obraćao Komisiji za etiku VSTV-a u vezi s članstvom u ovom tijelu.

Janjić je kazao da financijske izvještaje prihvata kao svoje dokaze jer pokazuju da je prijavio prihode. Naveo je da nije tražio mišljenje VSTV-a jer se ono traži kada ne postoji jasan stav po nekom pitanju, što ovdje nije slučaj.

On je kao dokaze uložio uvjerenje o obranjenoj doktorskoj disertaciji, potvrdu o pohađanju doktorskih studija, kao i 15-ak znanstvenih radova. Rekao je da time dokazuje svoju kompetentnost za oblasti kojima se bavio u Odboru.

Tužba tereti Janjića da je za vrijeme obavljanja funkcije tužitelja Tužiteljstva BiH počinio prekršaj upuštanje u aktivnosti koje su nespojive s dužnostima tužitelja.

Hasanović je u završnoj riječi istaknula da je Kodeksom tužiteljske etike jasno propisano koje političke, poslovne i građanske aktivnosti tužitelj mora izbjegavati zbog očuvanja nepristranosti, kojim je obuhvaćen i Odbor čiji je Janjić bio član.

Tužitelj ne može biti član

Ona je citirala član Kodeksa u kojem se navodi da tužitelj ne može biti član organizacija koje su povezane s agencijama za provođenje zakona, uključujući odbore i komisije za izbor i imenovanje, odbore za razrješenje policijskih rukovodilaca, policijske odbore, te odbore za pritužbe građana na rad policije.

Odbor čiji je Janjić bio član, kako je dodala, bavio se konkretnim slučajevima, a ne akademskom raspravom. Osvrnula se i na smjernice o sprečavanju sukoba interesa, te kazala da tužilačka funkcija mora biti prioritet.

''Tužitelj mora biti spreman da se odriče mnogih stvari koje su drugima normalne'', kazala je Hasanović.

Rekla je da se Janjić poziva na praksu VSTV-a iz 2008. koja je u međuvremenu izmijenjena. Tužiteljica smatra da Komisija treba, kao otežavajuću okolnost, imati u vidu da je Janjić ranije disciplinski kažnjavan smanjenjem plaće.

Naknadna odluka disciplinske komisije

Janjić je u završnoj riječi ocijenio da je nemoguće utvrditi njegovu odgovornost, jer je postupao u skladu sa zakonom, Etičkim kodeksom i preporukama VSTV-a.

Citirao je Mišljenje VSTV-a iz 2008. godine u kojem se navodi da nije sporno da tužitelj bude član neovisnog odbora za policijske službenike.

Pozvao se i na član Kodeksa koji predviđa da tužilac može sudjelovati u tijelima koje je formirala zakonodavna vlast i baviti se pitanjima prava i pravnog sistema.

''Ne mogu se složiti s tužiteljem da kontrola rada policijskih službenika nije pravno pitanje”, kazao je Janjić.

Prema njegovom mišljenju, riječ “organizacije”, kako se navodi u Kodeksu, je sporna jer takve organizacije ne postoje.

Prvostupanjska disciplinska komisija naknadno će donijeti odluku.

 

Kopirati
Drag cursor here to close