'Nelegalna aktivnost'

Zastupnički dom završio zasjedanje; Klub SDA sjednicu nazvao ''neformalnim okupljanjem''

Vijesti / Flash | 26. 06. 2012. u 13:40 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine završio je današnje zasjedanje nešto prije 14 sati.

Sjednici su nazočili zastupnici SDP-a, SBB-a BiH, HDZ-a, HDZ-a 1990, SNSD-a, HKDU-a, nekoliko neovisnih zastupnika, odnosno ukupno 58 zastupnika. Prisutni su bili i potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić, predstavnici Federalne vlade, Sindikata BiH i međunarodne zajednice.

Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da je danas pokazana "sva bahatost lidera nove parlamentarne većine".

"Prvenstveno tu mislim na trojac Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić i Dragan Čović. Oni zarad sastanka u Bruxellesu nisu mogli sačekati izvanrednu ili redovnu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je zakazana od legitimnog predsjedavajućeg Denisa Zvizdića. Danas su učinili nasilje nad sustavom u FBiH i demonstrirati silu. Sila nikada nije dobro donosila, ni kada ju je provodio Radovan Karadžić i njegovi zločinci, pa neće ni danas kada su provode oligarsi predvođeni Lagumdžijom i Radončićem", izjavio je Sarajlić.

Prema njemu, osnovni cilj preuzimanja vlasti u FBiH jeste kontrola nad javnim poduzećima.

"Cilj svega jeste ovladavanje javnim dobrom. Ne stoje priče da je SDA prekršila Platformu kada nije glasala za proračun BiH. Jasno se vidi da su na tapetu javna dobra koja su predmet podjele između Lagumdžije i Radončića", istaknuo je Sarajlić.

Tijekom usvajanja dnevnog reda, prihvaćen je prijedlog predsjednika Kluba zastupnika SDPBiH Jasenka Selimovića da se sve točke koje su bile planirane za današnju sjednicu odgode za 17. sjednicu Zastupničkog doma jer, kako je pojasnio, na dnevnom redu je bilo i točaka koje su predložili ministri koji opstruiraju rad Federalnog parlamenta.

Zastupnici su razriješili dosadašnjeg predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Denisa Zvizdića i Stanka Primorca te su na prijedlog klubova zastupnika koji čine novu parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, izabrani novi predsjedavajući i dopredsjedavjući ovog doma.

Jednoglasno, za novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma FBiH izabran je Fehim Škaljić iz Saveza za bolju budućnost (SBB BiH), dok je za dopredsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda izabran Tomo Vidović iz SDP-a BiH.

Zastupnici koji čine novu parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH danas su na sjednici ovoga doma u Sarajevu zatražili od predsjednika i dopredsjednika FBiH Živka Budimira i Mirsada Kebe da podnesu ostavke i podrže demokratsku većinu.

Također, upućen je zahtjev premijeru Vlade FBiH Nerminu Nikšiću da predloži smjenu ministara u Federalnoj vladi koji opstruiraju njen rad, kao i da Vlada Parlamentu FBiH hitno dostavi prijedloge za imenovanja iz nadležnosti Parlamenta, s obzirom na složenu i aktuelnu političku situaciju.

Od Vlade je zatraženo i da u skladu sa svojim ovlastima pojača nadzor u ministarstvima, javnim poduzećima, institucijama, i poduzme određene mjere, jer , kako je ocijenjeno, postoje određene devijacije u obnašanju dužnosti u institucijama, ministarstvima i sl. od predstavnika čije su stranke prethodno činile parlamentarnu većinu u FBiH.

Zastupnici su danas prihvatili i Odluku o imenovanju članova privremenog Upravnog odbora RTV FBiH na mjesta članova kojima je istekao mandat. Iz reda bošnjačkog naroda u privremenom UO je Zehrudin Isaković, iz hrvatskog naroda Nino Ćorić, a iz reda srpskog Vanja Kenjić.

Također, zastupnik SBB-a Nasir Beganović danas je inicirao da se primopredaja dužnosti predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH obavi najkasnije do 29. lipnja do 12 sati.

Novi predsjedavajući Zastupničkog doma Fehim Škaljić na kraju zasjedanja je istaknuo da se raniji termini zakazanih sjednica, izvanredne za 2. srpnja te redovne za 3.i 4. srpnja, odgađaju.

Klub SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podnijet će apelaciju Ustavnom sudu FBiH kojom traži od ove meritorne institucije da današnju sjednicu Zastupničkog doma proglasi neustavnom i na taj način vrati zakonitost i pravni red u Parlament FBiH.

Klub SDA današnju sjednicu karakterizira kao neformalno okupljanje SDP-a, HDZ-ova i SBB-a te ističe da su zastupnici ovih stranaka grubo prekršili Ustav, Zakon i Poslovnik o radu.

- Odluke takve nelegalne sjednice su potpuno ništavne i protuzakonite - navedeno je u priopćenju Kluba SDA.

SDA poziva visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da u skladu sa svojim ovlastima "hitno zaustavi anarhiju koju SDP sa svojim partnerima unosi u FBiH, a čije posljedice mogu biti nesagledive".

Zamjenik predsjednika Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Jasmin Duvnjak ocijenio je u izjavi za Fenu današnju sjednicu ovog doma neformalnim okupljanjem parlamentarnih političkih stranaka, što ne priliči ugledu i dignitetu najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH.

Potvrdio je da su iz SDA obavijestili u ponedjeljak domaće i strane relevantne institucije da se radi o "nelegalnoj aktivnosti koja je suprotna odredbama Poslovnika Zastupničkog doma, a za SDA ona kao takva ne može proizvesti nikakve prave posljedice".

Podsjetio je da je dosadašnji predsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA) ranije zakazao sjednicu, ali da ju je prolongirao za 3. i 4. srpnja u poslovničkom roku, imajući u vidu da će se 2. srpnja održati izvanredna sjednica koju su inicirali klubovi Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i HDZ 1990.

"Ovi klubovi zastupnika nisu se složili s takvom odlukom, ali ističem da je takva odluka predsjedavajućeg Zvizdića valjana jer jedini on ima nadležnost da zakazuje i odgađa zakazane sjednice", kaže Duvnjak, naglašavajući da predstavnici ovih klubova nisu imali dovoljno strpljenja i razumijevanja da sačekaju za sljedeći tjedan zakazane sjednice.

Poručio je da se današnjom sjednicom izašlo iz okvira zakona, ustavnog i institucionalnog djelovanja, a činjenica da se na tom "neformalnom okupljanju" iskoristila prilika za smjenu rukovodstva Doma i imenovanje novog "najbolje pokazuje netaktičnost te odsustvo političke i demokratske kulture".

On smatra da se ovakvim neustavnim djelovanjem BiH uvodi u veliku političku, ali i ekonomsku krizu, dodajući da će organi SDA (Predsjedništvo i Glavni odbor) donijeti odluke o tome kako će dalje postupati.

Kopirati
Drag cursor here to close