FBiH

Zastupnički dom nije podržao Prijedlog novog zakona o Fondu za zaštitu okoliša

Vijesti / Flash | 26. 07. 2017. u 13:15 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog novog zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost FBiH nije dobio potrebnu većinu glasova u srijedu na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Za njegovo usvajanje glasovalo je 45 zastupnika, dok ih je petero bilo suzdržano, a 25 protiv.

To je konstatirano nakon stanke koju je tijekom rasprave zatražio zastupnik SBB-a BiH Sanel Razić zbog neprisutnosti određenog broja zastupnika pri čemu je ukazao da se radi o veoma važnom zakonu za Federaciju BiH.

Zatim je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo izrazila mišljenje da bi bilo bolje da se zakon povuče i odgodi rasprava.

To je podržao predsjedavajući Zastupničkog doma Edin Musić, te predložio zaključak da se odgodi razmatranje Prijedloga zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost FBiH, što također nije prihvaćeno.

Na tekst novog zakona zastupnici Jasmina Zubić, Elvir Karajbić i Amra Haračić uputili su amandmane koje Vlada Federacije BiH, a ni Zastupnički dom na današnjem zasjedanju nije usvojio.

Prijedlog Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost je radila međusektorska radna skupina formirana od predstavnika Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Kao razlog za upućivanja Prijedloga novog Zakona navedeno je da ''postojeći nije na cjelovit način riješio pitanje uspostave i korištenja ekonomskih instrumenata za okoliš, čime je otežana primjena načela integralnog pristupa okolišu, održivog razvoja i načela 'zagađivač plaća', kao važnih načela formalne politike zaštite okoliša u Federaciji BiH uspostavljenih Zakonom o zaštiti okoliša''.

Princip ''zagađivač plaća'', kako je obrazloženo, predstavlja osnovu za definiranje financijskih mehanizama i često se tretira kao model ''recikliranja novčanih sredstava''.

Agregacija prikupljenih sredstava i njihovo namjensko korištenje ključni su čimbenici ekološke politike, čime se omogućava kreiranje ''zelenog proračuna'' za financiranje projekata i programa koji imaju za cilj zaštitu, očuvanje i unaprjeđenje okoliša, navedeno je u obrazloženju Prijedloga zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close