Sarajevo

Zastupnički dom i RAK: Potrebna veća kontrola telekom operatera

Vijesti / Flash | 23. 05. 2016. u 15:58 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić i njegovi zamjenici Šefik Džaferović i Borjana Krišto razgovarali su u ponedjeljak u Sarajevu sa direktorom Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Predragom Kovačem i članovima Vijeća RAK-a o osiguravanju boljeg statusa i većeg stupnja nezavisnosti RAK-a, kao i o obavezama te Agencije u procesu regulacije rada elektronskih medija, kao i regulacije u oblasti telekomunikacija.

Predstavnici rukovodstva RAK-a BiH ukazali su tijekom sastanka na potrebu da se status ovog regulatora u potpunosti uskladi sa europskim standardima koji važe u ovoj oblasti.

Zatraženo je ujednačavanje pitanja odgovornosti koju Agencija ima kad je riječ o regulaciji rada elektronskih medija, telekom – operatera i u procesu digitalizacije sa pitanjem veće financijske nezavisnosti RAK-a, kao regulatornog tijela koje ostvaruje vlastite prihode.

Istovremeno, rukovodstvo RAK-a BiH istaknulo je i potrebu da predstavnici Agencije budu uključeni u proces donošenja novog zakona koji regulira ovu oblast. Članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH pozdravili su organizaciju ovakvog sastanka, te naglasili da će rukovodstvo RAK-a BiH imati podršku za realizaciju iznesenih zahtjeva.

Istovremeno, od RAK-a je zatražen snažniji angažman u kontroli telekom – operatera, uz konstataciju da, uprkos značajnom pomaku koji je, na inicijativu Zastupničkog doma PSBiH, u posljednje vrijeme napravljen na regulaciji cijena usluga, građani i dalje plaćaju najviše cijene usluga u odnosu na države regije.

U ponedjeljak su članovi Kolegija Zastupničkog doma upozorili i na potrebu bolje regulacije rada elektronskih medija, posebno javnih servisa, odnosno angažmana na suzbijanju zloupotreba medijskih sloboda, vodeći računa o njihovom punom poštovanju i afirmaciji, kao i o potrebi uređenosti medijskog prostora u skladu sa europskim standardima.

Također, naglašena je potreba ubrzanja procesa digitalizacije, kao i uvođenja najnovijih tehnologija u oblasti telekomunikacija koje, kako je rečeno, građani zaslužuju u odnosu na visinu cijene usluga koje plaćaju.

Zajednički je konstatirano da je komunikacija i suradnja rukovodstva Zastupničkog doma PSBiH i RAK-a BiH dobra i korisna, te da treba raditi na tome da se bolja operativna suradnja RAK-a BiH uspostavi i sa resornim ministarstvom u Vijeću ministara BiH, navedeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close